În cursul zilei de astăzi, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a semnat un contract cu firma franceză Alstom pentru achiziția a 20 de trenuri electrice noi, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Cele 20 de trenuri electrice noi vor fi achiziționate prin fonduri europene cu ajutorul Programului Operațional POIM, valoarea acestuia fiind de 1,3 miliarde de lei. El poate fi extins până la 3,7 miliarde de lei și achiziția a 37 de trenuri electrice noi.
Livrarea primei rame se va face la finalul anului 2023, iar pachetul complet, care constă în 37 de rame, urmează să fie livrat până la finalul anului 2024. Noile trenuri electrice vor fi utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare.
Trenurile electrice pot circula cu o viteză de până la 160 km/h și au o capacitate de transport de 351 de locuri pe scaune/tren. De asemenea, ramele electrice sunt compuse din șase vagoane, patru vagoane intermediare și două vagoane cu capăt cu cabine de conducere.
Capitala a achiziționat 100 de tramvaie noi și urmează să fie livrate de Astra la mijlocul acestui an. Acesta vor intra pe linia 41, apoi pe linia 32 și pe linia 21, potrivit directorului general al Societății de Transport București, Adrian Criț.
“Dacă urmărim planurile de investiţii ale municipalităţii, acolo practic mai e trecută o cantitate de tramvaie necesară, încă circa 100 de tramvaie. E clar că în momentul de faţă noi avem un program de transport, iar necesarul pentru îndeplinirea programului de transport pe zona de cale de rulare, pe zona de tramvai, este de circa 300 de tramvaie.
Acesta e necesarul de tramvaie în momentul de faţă, acestea sunt tramvaiele pe care le utilizăm. E nevoie de 300 de tramvaie acum, astăzi. Dacă vrem să extindem, reţeaua, e nevoie de mai multe tramvaie. În condiţiile în care o să avem tramvaie noi, e clar că, odată cu cererea mărită de transport, o să fie nevoie de mai multe tramvaie”, a susţinut Criţ, conform Agerpres.
Potrivit aceleiași surse, furnizorul are obligația de a livra câte 4 tramvaie pe lună. Totodată, STB va extinde rețeaua de tramvai cu încă 50 de km. Adrian Criț a mai precizat că în planurile de investiții ale municipalității sunt trecute alte 100 de tramvaie. Cu toate acestea, necesarul actual este de 300 de astfel de vehicule.