Adevărul despre roca adusă de oameni de pe Lună și cum a ajuns, de fapt, acolo

de: Diana Radu
27 01. 2019

Recent s-a descoperit că o rocă adusă pe Pământ de pe Lună de către astronauți s-ar fi format tot pe Pământ. Cum explică specialiștii acest mister.

După ce mostrele aduse pe Pământ în cadrul misiunii Apollo 14 din 1971 au fost studiate de Agenția Spațială Amenricană (NASA), acestea au fost împrutate unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Curtin din Australia de Vest, care alături de cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Suedia, Universitatea Naţională din Australia şi din Institutul Lunar şi Planetar din Houston, SUA, au studiat compoziția acestora.

Cum a ajuns roca pe Lună – explicația specialiștilor

Se pare că, roca misterioasă ar fi ajuns de pe Terra pe Lună, acum câteva miliarde de ani în urmă, după ce un asteroid a lovit Pământul.

„Cu toate acestea, o explicaţie mai simplă este că fragmentul s-a format pe Pământ şi a ajuns pe suprafaţa Lunii sub formă de meteorit generat de un asteroid care a lovit Terra cu aproximativ patru miliarde de ani în urmă şi a împroşcat materie în spaţiu şi pe Lună”, a explicat Alexander Nemchin, Profesorul de la Facultatea pentru Ştiinţele Pământului şi Planetare din cadrul Universităţii Curtin.

Echipa de cercetare a descoperit că o monstră de 1,8 grame prezintă o mineralogie similară granitului, care este o rocă des întâlnită pe Pământ, însă extrem de rară pe Lună.

Testele au mai arătat și că mostra s-a format la o temperatură foarte scăzută și cel mai probil fără vreo picătură de apă, și în condiții de oxidare. De aici rezultă că probabilitatea ca roca să provină de pe Terra este mult mai mare.

„Mostra conţine, de asemenea, cuarţ, şi mai neobişnuit pe Lună. În plus, chimia zirconiului din această mostră este foarte diferită de cea a oricărei alte granule de zirconiu analizată vreodată în mostrele selenare şi este remarcabil de similară cu cea a fragmenetelor de zirconiu de pe Pământ”, a mai explicat Alexander Nemchin.

Când s-a format Luna

Cercetătorii estimează că Luna s-a format cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă după coliziunea dintre Pământ şi un alt corp ceresc cu o mărime aproximativă cu cea a planetei Marte. Cu toate acestea Luna şi-a dezvoltat propriile caracteristici geologice, astfel, rocile selenare sunt uşor de distins de cele terestre.

„Este un proces de formare ce implică o mare cantitate de energie, nu este ca şi cum s-ar fi rupt o bucată care s-a desprins uşor şi a devenit Luna. Este un proces destul de violent şi, ca urmare, chimia s-a modificat”, a spus Nemchin.