Cum au reușit chinezii să crească o plantă de bumbac pe Lună

Cum au reușit chinezii să crească o plantă de bumbac pe Lună

Semințele de bumbac trimise pe Lună de China cu ajutorul sondei Chang’e-4 au încolțit, afirmă Compania de Administrație Spațială Națională a Chinei. Aceasta este pentru prima dată în istorie când materia biologică a crescut pe Lună, iar acest lucru este considerat drept un pas important în explorarea spațiului.

Abilitatea de a crește plante pe Lună este doar începutul misiunilor spațiale pe termen lung, care îi v ajuta pe astronauți să-și cultive mâncarea în spațiu, reducându-le astfel dependența de Pământ. Pe lângă semințele de bumbac pe sonda chinezească au mai fost puse semințe de cartofi, precum mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea „o minibiosferă simplă”.

Sonda Chinei este prima misiune care aselenizează pe partea întunecată a Lunii, atingând scoarța lunară pe 3 ianuarie. Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei), este vorba de succesul primului mini-experiment de biosferă realizat pe Lună.

Imaginile trimise de Chang’e 4 au prezintă încolţirea unei seminţe de bumbac, singura sămânţă care a germinat până acum. Cultivarea sa nu este însă simplă: temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea, în condiţiile unei radiaţii solare mai mari şi unei gravitaţii mai mici decât cea a Terrei.

Sămânța de bumbac a încolțit cu ajutorul unui recipient, care a fost conceput special pentru a menţine o temperatură cuprinsă între 1 şi 30 de grade şi care permite intrarea luminii naturale şi alimentarea plantelor cu apă şi nutrienţi, explică Xie Gengxin, cercetătorul responsabil cu experimentul plantelor pe Lună.

Recipientul are forma unui cilindru și este confecționat dintr-un aluminiu de 18 centimetri înălţime. De asemenea, are un diametru de 16 centimetri și cântărește aproximativ trei kilograme. Costul total al dispozitivilui se ridică la 1,29 milioane de euro.

Totuşi aceste plante nu sunt primele care cresc în spaţiu: o echipă a NASA a reuşit să obţină dezvoltarea unor flori din specia cârciumăreasă pe Staţia Spaţială Internaţională în 2016.

China a anunţat că intenționează să continue și să amplifice programul său de explorare spaţială, cu o misiune de prelevare de mostre de pe Lună anul acesta şi o altă misiune, programată în 2020, care va avea drept obiectiv planeta Marte, potrivit lui Wu Yanhua, directorul adjunct al agenţiei spaţiale chineze.

Urmăriți Playtech.ro și pe