ROBOR, rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci, a atins un nivel impresionant. Indicele la trei luni a scăzut până la 2,15%, comparativ cu 2,19%, nivelul din ședința precedentă.
ROBOR la trei luni a scăzut la 2,15%, față de 2,19% din ședința anterioară. Pe 15 iunie, ROBOR 3M a atins valoarea cea mai scăzută(2,15%) din 20 aprilie 2018 încoace, anume 2,13%.
ROBOR la șase luni a scăzut la 2,23%, față de 2,24%. În data de 17 iunie 2020, ROBOR 6M a atins cel mai scăzut nivel din 23 ianuarie 2018, când a fost de 2,21%, încoace.
Influența se simte numai la creditele în lei, cele în euro fiind conduse de Euribor, și doar cele cu dobândă variabilă. Creditele cu dobândă fixă nu sunt influențate de nivelul ROBOR, dobânda fiind constantă pe toată perioada de creditare.
Creditele cu dobândă variabilă sunt credite a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii, adică a cheltuielilor operaționale plus profitul acesteia, la care se adaugă ROBOR. Dobânda folosită de băncile creditoare este ROBOR la trei luni, cum este și în cazul unui credit Prima Casă, sau la 6 luni.
Decizia ca cele două să fie legate una de celalată aparține Statului Român, care în 2010 a legiferat prin Ordonanța de Urgență 50 (OUG 50) condițiile în care se pot acorda credite. Statul, în urma unei Directive Europene, a hotărât că se pot acorda credite fie cu rata de dobândă fixă, fie cu rata dobânzii corelată la un indice de referință. Atunci a apărut indicele de referință, fiind o practică folosită la nivel internațional, plus că stabilirea acestuia se face transparent.