Ritualuri de Bobotează, 6 ianuarie. Ce trebuie să faci timp de 8 zile
Întrega suflare creștină este reunită an de an, pe 6 ianuarie, de marele praznic al Bobotezei, una dintre cele mai importante sărbători ale iernii. Nu întâmplător îi urmează o altă mare sărbătoare, cea a Sfântului Ioan, care l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului. Care sunt cele mai cunoscute ritualuri de Bobotează și ce nu ai voie să faci timp de 8 zile ca să-ți meargă bine tot anul, în continuare.
Ritualuri de Bobotează, 6 ianuarie
Marea sărbătoare a Bobotezei, cunoscută și sub denumirea de Epifanie sau Teofanie, amimtește de momentul în care Iisus, Fiul lui Dumezeu, ajuns la 30 de ani, a fost botezat de către Ioan în apa râului Iordan, într-un act simbolic prin care a preluat păcatele omenirii pe care le-a răscumpărat prin însuși sângele Său.
Inițial, Ioan Botezătorul a ezitat să-l scufunde în apă pe cel fără de păcat, spunând: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?“ (Matei 3:14), întrucât bărbatul purta asupra sa păcatul strămoșesc. Răspunsul Mântuitorului a reflectat necesitatea ca planul lui Dumnezeu să ajungă la îndeplinire: „Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea.“ (Matei 3:15).
Pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează, preotul face, după Sfânta Liturghie, o slujbă specială în amintirea evenimentului extraordinar al arătării lui Dumnezeu („Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit“ – Matei 3:17).
Astfel, vase mari sunt umplute cu apă, care, în urma cuvintelor rugăciunii de sfinţire, va fi transformată în aghiazma mare.
„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor“.
Citește și: Rugăciunea de Bobotează. Când se rostește, de fapt. Are efect tot anul
Ce trebuie să faci timp de 8 zile
Aghiazma mare trebuie consumată timp de 8 zile de la momentul sfinţirii, în fiecare dimineață, pe nemâncate. După se face o închinăciune. Este indicat să eviți să bei din apa sfințită după ce ai mâncat, s-o arunci sau s-o verși, dacă nu vrei să ai parte de ghinion.
Începând cu ziua de 14 ianuarie, apa sfințită se păstrează într-o sticlă curată la icoană, cu un fir de busuioc în ea. Din ea se va mai consuma doar la sărbătorile mari, după momentul spovedaniei, precum și în zilele de post.
Aghiazma poate fi băută chiar și atunci când preotul opreşte un credincios de la împărtăşanie, întotdeauna înainte de anafură.
De asemenea, există credința că bolnavii se pot însănătoşi dacă beau din aghiazma mare în ziua de Bobotează.