Ritual magic de Dragobete. Ce trebuie să faci în seara asta, de fapt, pentru a-ți afla ursitul

de: Bișinicu Andreea
23 02. 2021

În ziua de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, care este considerat a fi zeul tinereții, veseliei și dragostei în mitologia românească. Tu știai care este ritual magic de Dragobete? Ce trebuie să faci în seara asta, de fapt, pentru a-ți afla ursitul.

Care este ritualul magic de Dragobete

Încă din vremuri demult apuse, domnișoarele și domnițele singure și-au pus busuioc sub pernă de Sfântul Andrei și de Bobotează pentru a-și visa ursitul, persoana care le este destinată și cea alături de care își vor petrece toată viața. De mai bine de 10 ani încoace, românii au început să celebreze Dragobetele, sărbătoare românească a iubirii, cinstită pe data de 24 februarie.

Dincolo de semnificația biblică a Dragobetelui, care se sărbătorește în aceeași zi cu Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, această tradiție este foarte importantă pentru români, deoarece simbolizează dragostea, iubirea, tinerețea și veselia. Legendele spun că Dragobete este fiul babei Dochia, sora regelui Decebal. Acesta era un tânăr înalt, chipeș, șarmant, care cucerea toate domnițele pe care le întâlnea în calea sa.

Ritual magic de Dragobete. Dragobete reușea să le seducă până și pe cele mai mândre dintre domnișoare. De aceea, în ziua de astăzi se spune că de Dragobete trebuie să-ți pui busuioc proaspăt sub pernă, iar zeul Dragobete ți-l va arăta pe alesul inimii tale.

Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul de Dragobete

Punem pariu că pe asta din popor nu ai auzit-o până acum. Dacă trucul cu busuiocul sub pernă nu funcționează, supersițiile spun că există o altă metodă pentru ca fetele tinere să afle cine va fi alesul lor.

Tot ce trebuie să faci este să ții post simplu pe data de 23 februarie: asta înseamnă să nu mănânci produse din carne sau lactate. Apoi, seara, aprinde o lumânare la ora 23.23. Trece un șnur roșu prin foc o singură dată. Dacă șnurul se arde complet, nu e nicio problemă.

Ritual magic de Dragobete. Dar, în cazul în care ața roșie s-a ars doar pe jumătate, ia restul șnurului și pune-l sub pernă sau sub pat timp de 21 de zile, după ce l-ai răcit cu puțină apă, desigur. După trei săptămâni ursitul ți se va arăta, spun superstițiile. Alte tradiții de Dragobete spun ca în ziua de 24 februarie nu ai voie să coși sau să speli.

În zonele rurale, pe vremuri, fetele singure o lua la goană prin sat, pe uliță, iar băieții porneau după ele, să le prindă. Tradiția spune că băieții care reușeau să le prindă pe fetele pe care le plăceau trebuiau să le dea un sărut, pentru a pecetlui dragostea dintre cei doi.