În fiecare an românii celebrează Dragobetele. Aceasta este o sărbătoare populară dedicată iubirii și este 100% românească. Ea este echivalentul sărbătorii internaționale Valentine’s Days. Iată când e Dragobetele și ce tradiții există legat de această sărbătoare.
Sărbătoarea Dragobetelor se sărbătorește în fiecare an de către români, pe data de 24 februarie. Anul acesta aceasta va pica într-o zi de miercuri.
Potrivit tradiției populare, Dragobetele este un duh poznaș și capricios, a cărui bunăvoință trebuie câștigată. În ziua de Dragobete nu trebuie încălcată tradiția.
Dragobetele este considerat patronul dragostei și al bunei dispoziții. El este deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia. Acesta este întâmpinat cu flori.
Conform tradiției, fetele și femeile care nu vor fi sărutate în această zi, vor fi singure tot anul. Misiunea Dragobetelui este să le găsească și să le sărute chiar și pe fetele care nu sunt frumoase.
„Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian, conform siteului wikipedia.org.
Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.” scria:
„Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …”.
Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile de Dragobete: