Riscul unui război nuclear, mai aproape ca niciodată. Avertismentul care îngrozește omenirea

Riscul unui război nuclear, mai aproape ca niciodată. Avertismentul care îngrozește omenirea
Riscul unui ră\boi nuclear este tot mai aproape

Un nou atac asupra centralei din Zaporojie mărește îngrijorările privind posibilitatea unei catastrofe nucleare pentru întreaga lume. Din păcate, armata rusă a atentat din nou asupra zonei nucleare a Ucrainei, reușind să oprească activitatea unui reactor. Imediat după tragedie, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru „acte de teroare”. În urmă cu puțin timp, secretarul general ONU a făcut apel la toate țările care posedă arsenal nuclear, solicitându-le să nu îl folosească.

Antonio Guterres, despre pericolul care pândește lume

Secretarul general ONU s-a arătat îngrijorat de modul în care evoluează războiul din Ucraina, luând în considerarenoile atacuri ale Rusiei asupra celei mai mari centrale din Europa.

Potrivit oficialului ONU, după multe decenii, riscul unui război nuclear în lume a revenit, astfel că, acesta roagă toate statele care dețin arsenal nuclear să nu îl folosească și să înceteze cu amenințările.

În noul atac nuclear asupa centralei, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc privind inițiatorul bombardamentelor, Ucraina susținând Rusia că a lovit trei senzori de radiații.

În urma evenimentelor terifiante asupra centralei din Zaporojie, seceretarul general ONU și-a exprimat îngrijorarea profundă privind riscuri uriașe ale unui dezastru nuclear, în cazul celei mai mici erori de calcul în lansarea rachetelor.

„Orice atac asupra unei central nucleare este un gest sinucigaș”, a atras oficialul ONU, care a reiterat faptul că riscul unei confruntări nucleare a revenit după mulți zeci de ani.

După noile bombardamente asupra complexului nuclear din Zaporojie de vineri, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un mare semnal de alarmă privind riscul unui dezastru nuclear:

”Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi, potrivit Reuters.

Volodimi Zelenski, acuzații grave la adresa Rusiei

În timpul discursului său de sâmbătă noapte, în urma atacului de la centrala din Zaporojie, liderul ucrainean a cerut Occidentului mai multe arme moderne pentru a lupta împotriva Rusiei, cât și sancțiuni mai aspre ăentru țara agresoare. Acesta a criticat asupru lipsa de reacție a organizației Amnesty International privind gestul terorist făcut de Rusia.

„Teroriştii ruşi au devenit primii din lume care au folosit o centrală nucleară pentru teroare. Cea mai mare din Europa! Vom atrage atenţia lumii asupra acestui lucru şi vom insista asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru crearea unei astfel de ameninţări globale.

Şi în ciuda faptului că bombardarea rusă a centralei nucleare este una dintre cele mai periculoase crime împotriva ucrainenilor şi a tuturor europenilor, împotriva dreptului la viaţă al oricărei persoane, din anumite motive nu există niciun raport sau chiar o simplă notificare din partea organizației Amnesty International despre aceasta. O tăcere foarte elocventă, care indică încă o dată selectivitatea manipulativă a acestei organizaţi”, a mai spus Zelenski.