ONU, solicitare de urgență privind civilii din Ucraina. Ce acuzații grave aduce armatei ucrainene

ONU, solicitare de urgență privind civilii din Ucraina. Ce acuzații grave aduce armatei ucrainene
Stéphane Dujarric și Antonio Guterres

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al Organizaţiei Mondiale, a reacționat cu privire la raportul Amnesty International, privind încălcările legilor războiului de către Kiev. Potrivit oficialului, civilii din Ucraina au dreptul să fie protejați, și nu expuși pericolului, așa cum s-a întâmplat în timpul conflictului ruso-ucrainean.

ONU, reacție acidă la adresa trupelor ucrainene

Stéphane Dujarric, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al Națiunilor Unite, a lăudat raportul realizat de organizația Amnesty International, care a acuzat trupele ucrainene că pun în pericol viața civililor, având în vedere amplasarea lor în preajma complexelor rezidențiale, a școlilor, a spitalelor şi lansează atacuri din zone populate, o tactică ce încalcă dreptul umanitar internațional.

Astfel, oficialul ONU a răspuns pentru agenția de presă TASS la o întrebare referitoare la raportul organizației Amnesty International, reiterând solicitarea organizației pe care o reprezintă cu privire la protejarea civililor din Ucraina.

„De-a lungul acestui conflict, apelul Secretarului General al ONU a fost clar. Am fost şi vom continua să cerem protecţia civililor”, a spus Dujarric.

Vă reamintim că în raportul redactor de organizația mai sus menționată, armata ucraineană a fost acuzată de expunerea la pericol a civililor din Ucraina, după două vizite pe frontul din estul Ucrainei, în luna aprilie și iulie.

„Am documentat un tipar al forţelor ucrainene de a pune în pericol civilii şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone populate”, a menționat în document secretara generală a acestei organizaţii, Agnes Callamard.

În urma apariției acestor acuzații, reacția dură a Ucrainei nu a întârziat să apară, astfel că ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a transmis că acest raport „creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara care a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare”, afirmând că acuzașiile primite sunt injuste.

Secretarul general ONU, despre rezolvarea celor mai apăsătoare probleme din lume

Antonio Guterres a transmis, în urmă cu două zile, că cele mai grave prpbleme din lume nu pot fi rezolvate de ONU, fără o discuție de pace între SUA și China.

„Cred că pentru secretarul general, este imposibil de a rezolva problemele cele mai presante în lume, fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a transmis Stéphane Dujarric, în cadrul unui briefing de presă, după anunţul făcut de Beijing cu privire la îngheţarea cooperarea sale cu Washingtonul pe anumite domenii, între care şi schimbările climatice, potrivit AFP.