Risc mare de avalanșă la Bâlea Lac. Salvamontiștii cer turiștilor să nu schieze în acea zonă
Riscurile de avalanșă sunt din ce în ce mai mari în această perioadă. La munte a nins abundent în marea majoritate a zonelor. În zona Bâlea Lac, salvamontiștii le cer turiștilor să aibă grijă și sa nu schieze în acea zonă.
Risc de avalanșă la Bâlea Lac
Salvamontiștii le recomandă turiștilor ca în această perioadă să nu schieze în zona Bâlea Lac. Avertizarea este valabilă pentru zonele unde înălțimea depășește 1.800 de metri altitudine în Munții Făgărașului. Acolo, riscul de producere de avalanșe este foarte mare din cauza ninsorilor abundente.
„Serviciul Public Salvamont Sibiu doreşte să vă informeze că existaă un buletin Nivometeorologic în vigoare cu o atenţionare de grad 5 din 5 de avalanşă, la altitudini de peste 1.800 m. La altitudini sub 1.800 m avem un gradul 4. Pe această cale dorim să vă anunţăm următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului se va menţine şi în zilele următoare; pentru prevenirea accidentelor montane, solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă; solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, se precizează în comunicatul Salvamont.
Risc de avalanșe în mai multe zone montane
De asemenea, și salvamontiștii nemțeni au emis o avertizare de risc maxim de avalanșă în Masivul Ceahlău. Aceștia au explicat faptul că diagnoza straturilor de zăpadă a fost efectuată cu 10 zile în urmă, a arătat de atunci riscul producerii unor avalanșe.
„Atât pe feţele estice cât şi pe cele de nord şi nord-vest s-au produs avalanşe încă de sâmbăta trecută, iar pe jgheaburile din zona Cabana Dochia au fost observate fisuri adânci în straturile depuse de-a lungul iernii. În condiţiile în care cantitatea de zăpadă în zona superioară depăşeşte 120 centimetri, iar în acumulări 2-3 metri, considerăm pericolul producerii de noi avalanşe de gradul 5 din 5. Rămân relativ sigure traseele Jgheabul cu Hotare, Curmătura Lutul Roşu (cu probleme la ieşirea în golul alpin) şi Durău-Fântânele-Vârful Toaca-Dochia, cu probleme la traversarea Jgheabului Mare”, se arată pe pagina de facebook a Salvamont Neamţ.
Vizibilitatea este redusă iar riscul este mare. Este indicat ca turiștii să nu se aventureze fără echipament special.