Viitorul Parlament European este unul dominat de forțe pro-europene, dar, pe ici pe colo, și-au făcut apariția și euroscepticii. Primele estimări și rezultatele parțiale arată că noul Legislativ arată fragmentat după scrutinul organizat în ultimele zile.
La nivelul blocului comunitar, în perioada 23-26 mai au fost organizate alegeri europarlamentare. Scopul scrutinului a fost acela de a decide componența viitorului Parlament European, în care vor decide viitorul Uniunii 751 de oficiali trimiși de cele 28 de state membre.
O surpriză după scrutinul de zilele trecute o reprezintă Verzii, care au reușit să obțină spre 70 de mandate, potrivit estimărilor și rezultatelor parțiale centralizate până acum. Însă în Franța și Italia, extrema dreaptă a înregistrat rezultate bune, ceea ce ridică un semn de întrebare legat de modul în care se vor poziționa aceste țări în interiorul Uniunii Europene.
Marile familii europene – popularii europeni și social-democrații – nu vor mai forma o majoritate după alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai. Rezultatele parțiale arată că din cele 751 de mandate, PPE și S&D au câștigat în jur de 330 de mandate.
Majoritatea a fost pierdută în contextul progreselor făcute de naționaliști și de populiști, potrivit G4Media.
În Marea Britanie, nici că se putea ca rezultatul alegerilor să fie mai ironic de atât. Cum Brexitul s-a tot amânat, Regatul a fost obligat să organizeze alegeri, iar pe primul loc s-a clasat chiar partidul Brexit, al lui Nigel Farage, cu peste 31%. De asemenea, în Italia, partidul lui Matteo Salvini a câștigat în Italia cu aproape 34%.
În Franța, de asemenea, partidul lui Marine Le Pen l-a depășit ușor pe cel al lui Emmanuel Macron (23,53% pentru Le Pen și 22,47 pentru alianța lui Macron).
În Ungaria, partidul premierului ungar Viktor Orban pare de neoprit. Fidesz a câștigat alegerile cu peste 52%, un scor istoric, care arată că viziunile eurosceptice ale liderului de la Budapesta sunt împărtășite de majoritatea cetățenilor care s-au prezentat la vot. Și în Polonia, actualul partid de guvernare, Partidul Lege și Justiție, a câștigat alegerile cu 43,10%.