Sistemul sanitar din România nu este unul care să asigure îngrijirea corespunzătoare a cetățenilor, însă situația devine cu atât mai îngrijorătoare atunci când nu există nici măcar medici care să poată prelua cazurile urgente. Acesta este situația la Serviciul de Ambulanță Gorj, acolo unde lipsa medicilor pune în pericol viața pacienților. Din păcate, de sărbători, oamenii au fost rugați să nu se îmbolnăvească, căci nu există medici pentru a se deplasa la domiciliu.
Anumite zone din România sunt extrem de defavorizate atunci când vine vorba despre dreptul cetățenilor la sănătate. Pe lângă faptul că în multe spitale oamenii se confruntă cu condiții insalubre, serviciile de Ambulanță nu au personal pe care să-l trimită în situații de urgență pe teren.
Acesta este și cazul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, care le-a solicitat oamenilor să nu se îmbolnăvească, pentru că nu sunt medici care să-i trateze. Din păcate, majoritatea ambulanțelor ajung la pacienți doar cu șoferul și un asistent, iar în cazurile mai grele, pacienții așteaptă neputincioși și bolnavi o șansă la viață.
Din păcate, situația de aici a devenit extrem de tensionată, mai ales că numărul solicitărilor a crescut, iar personalul este în număr redus, în timp ce medicii refuză să lucreze pe Ambulanță.
„Funcționăm în regim de avarie. Mai avem doar cinci medici care pot asigura urgența în teren la solicitări. Este păcat pentru că sunt oameni aflați în suferință la care nu poate să ajunge medicul, deși ar fi trebuit să ajungă.”, a explicat Marian Popescu, sindicalist.
Din cauza acestei situații este revoltat și prefectul Gorjului, care consideră că lipsa unui medic pe Ambulanță este inacceptabilă.
„Într-un serviciu de ambulanţă care are mai multe puncte în care îşi desfăşoară activitatea. Gen: Cărbuneşti, Novaci, Motru, șamd, să nu ai niciun medic pe ambulanţă este deja de… noaptea minţii. Sunt foarte nemulțumit de modul în care este gestionată activitatea la Serviciul de Ambulanță Gorj. ”, a explicat Marcel Iacobescu, potrivit observatornews.ro.
Managerul Serviciului de Ambulanță a explicat că, în perioada în care s-a angajat el lucrau 14 medici, în timp ce acum lucrează doar cinci. Acesta susține că este nevoie de timp pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece medicii care ar putea fi angajați (medici de familie sau specialiști în urgență) refuză să lucreze pe Ambulanță.
Din cauza acestei situații extrem de triste, prefectul Gorjului și Ministerul Sănătății a trimis corpul de control în inspecție, iar înainte de Crăciun, instituția a primit o amendă de 25.000 de lei de la DSP pentru nerespectarea unor măsuri trasate, dinte care, una fiind legată de lipsa medicilor.