Revenim la starea de urgență? Variantele lui Ludovic Orban pentru români. Urmează zile decisive

de: Dumitrache Diana
13 07. 2020

Numărul în creştere de cazuri noi de coronavirus îngrijorează atât medicii, cât şi populaţia, motiv pentru care specialiştii în sănătate au transmis Guvernului o serie de recomandări.

Vom afla, în curând, dacă revenim sau nu la starea de urgenţă

Întrebarea momentului este, fără îndoială, cea legată de revenirea stării de urgenţă. Numărul mare de cazuri din ultima perioadă pune pe jar sistemul medical românesc. Astfel, la propunerea doctorilor, Guvernul Orban analizează reimpunerea stării de urgenţă în zonele în care epidemia a luat amploare.

Conform celor de la Adevărul.ro, dacă până la finalul săptămânii România nu va intra din nou pe o pantă descendentă, ne vom întoarcem la restricţii. Totul pentru a evita sufocarea spitalelor.

Revenim la starea de urgență? Variantele lui Ludovic Orban pentru români. Urmează zile decisive

Aşadar, Executivul condus de Ludovic Orban ia în calcul revenirea la starea de urgenţă în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat.

Din păcate, am ratat procesul de tranziţie după etapa de vârf a virusului şi am anulat o bună parte din sacrificiile făcute în lunile martie şi aprilie. Sistemul medical va intra în colaps în foarte scurt timp. Asta daca vom continua să avem peste 500 de cazuri pe zi. E o chestiune de zile, nu de săptămâni sau luni, susţin pentru Adevărul surse implicate în procesul decizional.

Conform acestora, urmează zile decisive. Practic, dacă numărul de cazuri noi de coronavirus va creşte mult, Guvernul şi Klaus Iohannis vor impune din nou starea de urgenţă.

E una dintre măsurile aflate în analiza Guvernului, chiar dacă nimeni nu şi-ar dori noi restricţii.

În acelaşi timp, însă, premierul Ludovic Orban speră într-un trend descendent. Astfel, începând cu data de 17 iulie, va putea fi suficientă prelungirea stării de alertă cu încă o lună. Se pare că economia României nu îşi mai poate permite încă o perioadă asemănătoare celei din primăvară.

Până astăzi, 13 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.948 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 413 noi cazuri de îmbolnăvire.