Rețetă veche de papanași. Așa ies aromați și perfect făcuți în interior

de: Alex Cazacu
31 05. 2024

Fără îndoială, puțini dintre noi ar refuza o porție de papanașii. Îi putem cumpăra și din comerț, însă nu se compară cu cei făcuți chiar de noi, în confortul casei noastre. În continuare, noi vă vom prezenta o rețetă veche de papanași, însă foarte delicioasă. Dacă urmezi cu atenție pașii de mai jos, papanașii tăi vor avea o aromă desăvârșită și o textură perfectă în interior.

Rețetă veche de papanași. Cum îi faci să iasă aromați și perfect făcuți în interior

Cu aroma lor inconfundabilă și textura moale în interior, papanașii pot fi desertul perfect pentru a încheia o masă în familie sau pentru diferite momente speciale. Această rețetă veche ne va ajuta să recreăm gustul autentic al papanașilor de odinioară.

Dacă respecți cu atenție pașii de mai jos, vei obține un preparat extraordinar de delicios. Acestea fiind spuse, iată ingredientele de care avem nevoie și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 500 g brânză de vaci (mai grasă și bine scursă)
  • 200 g făină
  • 2 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit.

Pentru servire:

  • smântână
  • dulceață (la alegere)
  • zahăr pudră pentru decor.

Rețetă de papanași – Mod de preparare

Înainte de toate, ne vom ocupa de prepararea aluatului. Așadar, într-un bol încăpător, punem brânza de vaci și o sfărâmăm bine cu o furculiță. Adăugăm ouăle, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și un praf de sare. Amestecăm bine toate ingredientele până când obținem o compoziție omogenă.

Încorporăm treptat și făina amestecată cu praful de copt. Frământăm totul până obținem un aluat moale, ușor lipicios, dar care poate fi modelat. Dacă aluatul este prea moale, putem să mai adăugăm puțină făină, însă nu prea multă, pentru va deveni prea dens.

Împărțim aluatul în bucăți egale și formăm bile de mărimea unei mingi de golf. Aplatizăm fiecare bilă și facem o gaură în mijloc cu degetul. Vom păstra câteva bucăți mai mici de aluat pentru a forma bilele de deasupra.

Află și: Ce poți găti cu resturile de mămăligă. Nu le vei mai arunca la gunoi

Prăjirea și servirea

Papanașii se gătesc în baie de ulei, așa că trebuie să avem grijă ca uleiul să fie bine încălzit. În caz contrar, papanașii vor absoarbe prea multă grăsime. Așadar, într-o tigaie adâncă, încălzim uleiul la foc mediu (testați uleiul cu o bucățică de aluat, iar dacă nu sfârâie, uleiul trebuie să se mai încălzească. Prăjim apoi papanașii până devin aurii pe ambele părți, având grijă să nu îi ardem. Scoatem papanașii pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Papanașii se servesc calzi, cu smântână și dulceață de afine sau de vișine deasupra. De fapt, putem să-i consumăm cu orice fel de dulceață. Presărați zahăr pudră pentru un aspect mai plăcut și un plus de savoare.

Vezi și: Desertul tradițional românesc care i-a dat gata pe străini