23 mart. 2024 | 10:00

Ce poți găti cu resturile de mămăligă. Nu le vei mai arunca la gunoi, idei de preparate absolut delicioase

Utile
Ce poți găti cu resturile de mămăligă. Nu le vei mai arunca la gunoi, idei de preparate absolut delicioase
Ce poți găti cu resturile de mămăligă

Ce poți găti cu resturile de mămăligă, una dintre cele mai îndrăgite garnituri românești. Aceasta se poate servi caldă și moale, dar poate fi mâncată chiar și după ce s-a răcit și întărit. Românii preferă să mănânce multă mămăligă, mai ales că acest aliment se poate combina ușor cu alte mâncăruri savuroase. După ce mămăliga s-a răcit, cei mai mulți preferă să o arunce, dar noi vă arătăm ce poți găti cu resturile de mămăligă. Iată câteva moduri geniale prin care poți transforma mămăliga răcită în prăjituri, bruschete sau alte garnituri delicioase.

Ce poți prepara din resturile de mămăligă

Mămăliga care ți-a rămas de la masa de cu seară poate fi refolosită cu mare succes. Cu siguranță nu te-ai gândit nicio clipă că exista pizza al cărei blat este făcut din mămăligă, așa că haideți să vedem și ce alte mâncăruri poți găti cu resturile de mămăligă. Acest aliment este foarte versatil și se poate folosi în multe feluri. Totodată, nutriționiștii recomandă să mâncăm mămăligă cât mai des, pentru că porumbul din care este făcută e un aliment potențial nutritiv important pentru organism.

Majoritatea românilor adoră să servească mămăligă caldă cu brânză și smântână, dar puțini știu ce să facă cu mămăliga după ce aceasta s-a răcit și întărit. Iată ce poți găti cu resturile de mămăligă!

Rețetele cu mămăligă sub absolut delicioase

Rețetele cu mămăligă rece sunt asemănătoare cu cele în care putem folosi pâinea care s-a uscat. Sunt perfecte când vreți să preparați un fel de mâncare rapid și sățios. Încercați-le și cu siguranță veți rămâne surprinși!

Din mămăliga care s-a răcit pot ieși aperitive, tarte, budinci etc. Practic, există o sumedenie de preparate cu acest aliment.

Niciodată nu te-ai fi gândit că mămăliga rece poate fi adăugată în diverse bucătării din străinatate. Ei bine, astăzi vă arătăm ce poți găti cu mămăliga rămasă de la o altă masă.

Crutoane

Pentru a prepara crutoane din blatul de mămăligă, trebuie să tai prima dată bucățile întărite în cubulețe. Apoi le stropești cu puțin ulei de măsline, busuioc, sare, și le așezi într-o tavă învelită în hârtie de coptor. Bucățile de mămăligă se bagă la cuptor până când se rumenesc. Când sunt gata, le scoți din cuptor și le adaugi în ciorbe sau supe creme.

Ce poți găti cu resturile de mămăligă

Ce poți găti cu resturile de mămăligă

Chipsuri

Nicio clipă nu ți-ar fi trecut prin minte că poți face chipsuri din mămăliga rece. Așadar, taie fâșii subțiri din mămăliga rămasă, asezonează-le cu ulei de măsline și cimbru, după care le bagi la cuptor și le poți savura imediat.

Pizza

Mămăliga rece poate fi transformată cu ușurință într-un blat pentru pizza. Tot ce trebuie să faci este să tai mămăliga sub formă de pătrat cu grosimea de 1-2 cm. Apoi o ungi cu sos de roșii, ulei de măsline, și adaugi topping-urile preferate. De reținut este faptul că pizza cu blat din mămăligă are un timp de preparare mic, în jur de 10 minute. Rezultatul va fi extrem de gustos, iar mămăliga în cuptor capătă o aromă specială, de neuitat!

Brioșe

Mămăliga rece poate fi folosită și sub formă de brioșe, care se prepară extrem de rapid. Decupează resturile în formă de cerc și adaugă pe ele topping-uri la alegere. Îi vei surprinde pe toți cei prezenți la masă!

Prăjituri

Resturile de mămăligă se pot transforma într-o bază delicioase pentru prăjituri. Poți amesteca interiorul moale cu tot felul de arome dulci, din care să rezulte aluaturi, tarte sau biscuiți delicioși.

Garnituri pentru diverse mâncăruri

Un alt mod prin care poți folosi mămăliga rece este să o pui pe grătar. Taie bucățile răcite și unge-le cu ulei de măsline și ierburi, apoi le pui pe grătarul încins pentru 2 minute.

Cum faci mămăliga cremoasă

Cu siguranță toată lumea iubește mămăliga. Aceasta se face foarte simplu și se servește de obicei lângă pește prăjit, diverse tocănițe tradiționale românești sau alături de ciulama de ciuperci ori tochitură din carne de porc. Indiferent de preparatul cu care o mănânci, trebuie să o prepari ca la carte.

Specialiștii recomandă să fierbi mălaiul în lapte și smântână și să amesteci continuu în recipientul ales ca să nu se lipească. Ai mai jos cantitățile de care ai nevoie pentru 2-3 porții:

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 120 g smântână groasă cu min. 20% grăsime (acrișoară)
  • 100 g mălai
  • sare
  • 30 g unt
  • 75 g parmezan ras sau altă brânză aromată (Grana Padano, burduf picant, Stilton, Roquefort, Gorgonzola, Emmentaler, Gouda, cașcaval afumat etc).

Mod de preparare:

Cântărește mălaiul și pregătește toate ustensilele de care ai nevoie. Pune într-o cratiță mică laptele și smântâna acrișoară. Cea din urmă se folosește în mod normal la papanași sau la sarmale. Pasul următor este să pui praful de sare și să dai drumul la foc mediu.

Amestecă ușor cu telul și așteaptă ca lichidul să ajungă la un punct înalt de fierbere. Mixează mălaiul adăugat în ploaie și continuă să stai cu ochii pe cratiță până când mălaiul se îngroașă și devine o cremă. Ia oala de pe foc și adaugă un sfert de pachet de unt tăiat în cubulețe mici.

Mixează în tot acest timp până ce untul se topește, ulterior pune și brânzeturile alese. Schimbă telul cu o lingură de lemn și continuă procesul pentru ca mălaiul să nu se prindă de oală. La final, toarnă mămăliga în castroane. Poftă bună!

Sursa: acasa.ro
Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Maria Popovici, de nerecunoscut după divorț. A înflorit după despărțire
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Buletin interzis în România. Actele de identitate ce nu pot fi folosite. Se face închisoare
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro