Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană. Ingredientul care nu are voie să lipsească

de: Ana Chivu
01 07. 2021

Dacă nu știi cu ce să-ți încânți invitații la desert, află că plăcinta e unul din preparatele cu care cu siguranță nu poți să dai greș. Este pe placul tuturor, se face foarte simplu și secretul stă în alegerea unor ingrediente calitative. Există unul care nu trebuie să lipsească din preparatul tău.

Rețetă tradițională pentru plăcintă dobrogeană

Plăcinta este unul din preparatele preferate de români, fie că vorbim despre plăcinte dulci sau sărate. Fiecare casă sau zonă are trucurile ei, dar un secret garantat este alegerea brânzei dulci cu care o prepari. Rețeta de plăcintă dobrogeană este una din cele mai simple și cu siguranță mereu pe placul tuturor.

Felul acesta are în spate o istorie de mii de ani și aproape că nu există sărbătoare unde mamele sau bunicile să nu o facă. Majoritatea au mâncat cel puțin o dată în viață plăcintă dobrogeană, iar de departe cel mai important e să ai o brânză potrivită și de calitate. Poți să alegi să faci și aluatul în casă, ceea ce o va face cu siguranță mai gustoasă, iar pentru asta ai nevoie de:

  • Ingrediente:

o cană cu apă;
două sau trei linguri de ulei vegetal;
un praf de sare;
o lingură de oțet
450/500 de grame de făină.

Dacă decizi să te folosești de foi cumpărate din supermarket-uri, atunci fii atent la ce ai nevoie pentru umplutură:

1 kg de brânză ușor sărată (de preferat de oaie sau capră)
400 grame de iaurt gras sau smântână
6-8 ouă
un praf de sare

Mod de preparare

Amestecă brânza cu cele 400 de grame de iaurt, de preferat cât mai gras pentru a fi mai gustoasă, pune peste 1-8 ouă cu tot cu gălbenuș și albuș, ulterior praful de sare. Opțional, poți să adaugi esențele care îți sunt ție pe plac și să pui două linguri de griș pentru a nu ieși compoziția prea moale și a lăsa zeamă de la zerul brânzei.

Este o opțiune rapidă și după ce termini de pus umplutura în cele două foi o dai la cuptor preț de 30 de minute la foc mediu. Un pas pe care nu trebuie să îl sari este să o scoți după timpul menționat, ulterior să o ungi cu ou, iar mai apoi să o mai dai la cald pentru încă 10 minute, dar la foc mic. Poți să o servești ca atare ori dacă o prepari cu brânză dulce și  să oferi pe farfurie fructe proaspete sau o lingură de smântână.