Rețetă simplă de minciunele. Din secretele bunicii pentru un desert la îndemâna oricui
Minciunele, ciurigăi, uscățele, pancove, deliciul tradițional parcă avea viață numai dacă era făcut de mămici sau bunici. Dar pentru a nu rămâne numai amintirile de această bunătate, ai mai jos ACEA rețetă, cu tot cu ingredientele secrete folosite de gospodinele care ne-au făcut copilăria mai dulce.
Secretele rețetei de minciunele
Ingrediente
- 1 ou
- 2 gălbenușuri
- 300 g făină
- 1/2 linguriță sare
- 30 g unt
- 100 g smântână
- 1 esență rom
Mod de preparare
Amestecă făina cu sarea cu un tel, pentru a se distribui uniform. Restul ingredientelor umede combină-le într-un bol mare până formează o compoziție omogenă. Adaugă făină treptat peste partea lichidă a rețetei, apoi răstoarnă totul pe planșetă și frământă, adăugând făină cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie unul relativ moale și elastic.
Acoperă aluatul cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l să se odihnească 10-15 minute pentru a deveni mai elastic și, astfel, mai ușor de întins. După ce timpul a trecut, întinde foaia de aluat pe planșeta ușor pudrată cu făină, până are grosimea de aproximativ 2-3 mm.
Taie prima dată linii paralele cu lateralele foii cu un cuțit cu lamă ascuțită, apoi taie linii pe diagonală, la aceeași distanță. În final, se vor forma niște romburi. Crestează fiecare romb pe mijloc, 1-2 cm. Ridică câte o bucată o dată și trece un colț prin gaura făcută pe mijloc, pentru a părea un nod. După ce le-ai pregătit pe toate, prăjește-le bine în baie de ulei, 2-3 minute, până se rumenesc pe ambele părți.
”Trebuie să obţinem un aluat mai consistent, care să nu se lipească. Apoi îl lăsăm cam 20 de minute să se odihnească, după care îl întindem şi îl tăiem romburi. În mijlocul lor facem o tăietură mică şi îi întoarcem. Se prăjesc apoi în ulei şi presărăm zahăr pudră”, povestește Aurica Sima din Baia Mare.