Rețeta secretă de cannoli a lui Jamie Oliver. O să te lingi pe degete

de: Cătălina Burghelea
18 09. 2022

Toamna poate fi anotimpul perfect pentru a învăța să gătești sau să prepari noi rețete interesante. Îți propunem cannoli cu umplutură dulce de brânză ricotta și „zdrențe” de coajă de lămâie, prăjitura lui Jamie Oliver care face furori pe internet. Celebrul bucătar susține că faimosul desert italian va fi vedeta casei tale, așa că apucă-te repede de gătit.

Cannoli după rețeta lui Jamie Oliver

Dacă ai impresia că toamna nu prea este ofertantă din punct de vedere gastronomic, te înșeli. Ai la îndemână numeroase ingrediente din care poți face preparate delicioase și hrănitoare, perfecte pentru aceste zile friguroase, fie că vorbim de o supă caldă aromată sau de un desert cremos care să alunge monotonia desprinsă din poeziile bacoviene. Ți-am pregătit o rețetă marca Jamie Oliver, pe care trebuie să o încerci neapărat: cannoli cu umplutură dulce de brânză ricotta și „zdrențe” de coajă de lămâie.

Ingrediente pentru desertul italian

Pentru desertul lui Jamie Oliver îți trebuie: 200 de grame de făină, 20 de grame de zahăr pudră, 35 de grame de untură rece, un ou mare, 60 mililitri de vin alb, ulei de floarea-soarelui (pentru prăjit) și 75 de grame de ciocolată albă topită.

Ingrediente pentru umplutură: 500 de grame de brânză ricotta, 35 de grame de zahăr, coaja de la o lămâie rasă, coaja de la o portocală dată pe răzătoare, o linguriță de extract sau esență de vanilie și 30 de grame mix de coajă de citrice (lămâi, portocale, lime, grepfruit, mandarine).

Pentru crema de lămâie ai nevoie de: 175 de grame de zahăr pudră, 5 gălbenușuri, zeama și coaja dată pe răzătoare de la două lămâi mari și 90 de grame de unt nesărat.

Celebrul bucătar dezvăluie secretele sale culinare

Pentru umplutura de cannoli, amestecă brânza ricotta cu zahărul pudră, transferă compoziția într-un bol și adaugă restul ingredientelor. Omogenizează bine, apoi acoperă cu o folie de plastic și bagă la frigider. Ca să obții rulouri, amestecă făina cu zahărul pudră într-un vas, pune untura și omogenizează bine compoziția. Într-un castron separat, bate oul cu vinul alb și toarnă pasta în mixul de făină cu zahăr. Frământă bine aluatul, învelește-l în folie de plastic și lasă-l la frigider cam 60 de minute.

Între timp, treci la crema de lămâie. Combină zahărul cu gălbenușurile, coaja și sucul de lămâie, pe urmă toarnă amestecul într-un vas și lasă-l la foc mediu, pentru 10 minute, până crema devine groasă. Ia vasul de pe aragaz și adaugă untul, amestecă bine, apoi dă crema printr-o sită și las-o să se răcească, acoperită cu o folie de plastic, ca să nu capete o crustă inestetică.

Sfaturi pentru gospodine

Scoate aluatul din frigider și încălzește ulei de floarea-soarelui (200-300 ml) într-o tigaie adâncă. Presară făină pe masă și împarte aluatul în 10 bucăți egale, apoi întinde-le cu sucitorul, cât să obții o grosime de doi milimetri. Taie coca în formă de cercuri și prăjește câte unul în uleiul încins, cam 2-3 minute, până devine auriu.

După ce pui cerculețul de aluat în ulei, încearcă să îl împăturești sau să ții capetele acestuia cu un clește de bucătărie, pentru a-l „sigila” și să capete forma de rulou. Scoate cannoli pe un șervețel de hârtie și repetă procedura pentru fiecare bucată de aluat. Umple rulourile cu brânză ricotta, folosind un poș sau o linguriță. Presară deasupra ciocolată albă topită, decorează cu coajă de lime dată pe răzătoare și servește cu cremă de lămâie.