Cum să faci cele mai bune gogonele murate? E foarte simplu! Urmează rețeta de mai jos, fii atent la toți pașii și o să ai cele mai bune murături pe durata sezonului rece.
Românii sunt mari iubitori de legume murate. Aceste preparat există și în alte culturi, dar rețetele tradiționale ale noastre se limitează la țelină, varză, morcovi, pepenași, roșii coapte, gogonele sau conopidă, toate puse la fermentat. Este un proces cu care unele gospodine dau greș, pentru că nu dozează cantitățile bine sau nu conservă așa cum trebuie borcanele, astfel riscând ca legumele să se strice la scurtă vreme.
Ingrediente: pentru această rețetă aveți nevoie de cinci kilograme de roșii, o legătură de țelină (frunze), o legătură de mărar uscat, o legătură de cimbru, 5 linguri cu sare mare iodată, o căpățănă de usturoi, o cană de oțet de vin, o rădăcină de hrean sau un ardei iute.
„Roşiile bine spălate se şterg cu grijă. Se elimină cele cu defecte sau părţi moi. Cel mai bine stau roşiile alungite, dar cele mai gustoase sunt cele mari, zemoase şi cu pieliţă subţire. Este o chestiune de preferinţe alegerea roşiilor. În borcanul foarte bine spălat punem pe fund jumătate din ţelină, mărar, cimbru şi nişte căţei de usturoi, plus nişte hrean dacă folosim sau ardeiul iute. Aşezăm roşiile, cu grijă să nu le crăpăm şi cu locul codiţei în jos. E posibil să nu încapă toate în borcan dacă sunt mari. Printre ele punem restul de usturoi, hrean, crengile rămase de mărar, ţelină, cimbru. Deasupra lăsăm câteva crenguţe”, arată monitorulsv.ro.
Acoperă bine borcanele, iar la fiecare 7 zile scurge zeama fără să răstorni roșiile. Roșiile sunt murate după 2-3 săptămâni. Alte ingrediente pentru rețetă de gogonele simple: 1 kg gogonele, 1 cana zahar, 1 cana otet, 3-4 linguri sare. (Repetă modul de preparare menționat anterior).