Printre rețetele pe care le putem prepara acasă se numără și oțetul de mere. Site-ul https://www.lalena.ro/, ne îndrumă cum să procedăm pas cu pas pentru a ajunge la rezultatul final.
Deoarece oțetul de mere are numeroase beneficii miraculoase, mai exact cel fermentat natural, nepasteurizat și cât mai bio, se merită să încercă să îl preparăm chiar noi, acasă.
O linguriță de oțet de mere, dizolvată într-un pahar cu apă, băut dimineața, înainte de masă, pe stomacul gol, reprezintă un fel de vitaminizare și imunizare naturală și inofensivă.
Pentru a prepara această rețetă chiar acasă, avem nevoie de următoarele ingrediente:
Merele se vor spăla bine și apoi se vor tăia în sferturi, cu coajă și miez. Nu trebuie să fie perfecte, ci pot să fie lovite sau să înceapă să se strice.
Cu ajutorul unui robot sau au unei răzătoare se vor mărunți foarte bine. Se pun într-un vas emailat sau din sticlă, peste care se adaugă cele 200 gr de zahăr și se amestecă bine cu o lingură din lemn. Vasul se acoperă cu un prosop și capac, dar nu ermetic. Se va lăsa la fermentat 10-14 zile, la temperatura camerei. În fiecare zi se va amesteca foste bine în vasul cu mere.
Se trece toată compoziția printr-o sită mare. Apoi peste sită se pune un prosop mai dens, pentru a strecura sucul dens, apăsând cu o lingură. Resturile se vor stoarce bine cu mâinile pentru a scoate toată zeama.
Se măsoară sucul obținut și se adaugă 50 grame miere de albine la 1 litru de suc și se amestecă până se dizolvă complet.
Se va acoperi vasul cu un prosop, nu ermetic și se va lăsa la fermentat 40-60 zile, la temperatura camerei. Compoziția nu mai trebuie amestecată deloc. În câteva zile va începe să crească ciuperca oțetului, devenind tot mai groasă pe parcurs.
În 40-60 zile, ciuperca se va lăsa la fund și oțetul va deveni mai limpede
Oțetul se scurge în borcane mari de 2-4 litri și se lasă la limpezit câteva zile.Deoarece acesta continuă să se maturizeze, va forma o pojghiță subțire deasupra și pe fundul borcanului se va aduna sediment.
Oțetul se va turna în sticle curate, închise cu capac dar nu ermetic deoarece continuă să fermenteze. Se păstrează la temperatura camerei.