30 apr. 2024 | 21:17

Rețeta originală de mici, veche de 100 de ani. Ingredientul surpriză care face toată diferența

Diverse
Rețeta originală de mici, veche de 100 de ani. Ingredientul surpriză care face toată diferența
Rețeta originală de mici, veche de 100 de ani. Ingredientul surpriză care face toată diferența

Micii sunt unul dintre preparatele pentru care țara noastră este celebră. Deși toată lumea în consumă, puțini sunt cei care știu cum se prepară corect, ca pe vremuri, și ce conțin, de fapt, aceștia. Se folosește un ingredient special, care le dă un gust special și face diferența.

Cea mai bună rețetă de mici

Chiar dacă micii sunt o gustare la mare căutare, puțini cunosc cu adevărat rețeta lor originală. Iată cum poți să prepari mici după rețeta originală, veche de peste 100 de ani, dar și unde poți să-i găsești pe cei mai delicioși.

Potrivit relatărilor scriitorului Constantin Bacalbaşa din cartea „Bucureştii de altădată”, se spune că mititeii au fost inventați în restaurantul „La idee”, în momentul în care proprietarul, ajuns în lipsă de mațe de oaie pentru cârnați, a decis să pună direct carnea pe grătar.

Totuși, bucătarul de la Carul cu Bere, localul vecin, povestea cu totul altceva în jurul anilor 1920. Conform unei scrisori în care dezvăluia reteta secretă a mititeilor unui apropiat, el susținea că aceștia au origini în Balcani, mai precis din Serbia. Conținutul acestei scrisori este păstrat la Biblioteca Academiei din Capitală.

Cei care doresc să reproducă gustul autentic al mititeilor trebuie să țină cont că acesta diferă semnificativ față de variantele moderne și comerciale, fiind mult mai aromat.

Pasul inițial implică alegerea cărnii de vită, preferabil de la gât, fără înlăturarea grăsimii, și trecerea acesteia de două ori prin mașina de tocat, pentru a fi mărunțită cât mai uniform. În cazul în care carnea este prea slabă, se poate adăuga puțină grăsime de vită sau chiar de oaie, în cantități de aproximativ 100 până la 150 de grame la fiecare kilogram de carne.

Este esențial să nu se folosească slănină, costiță sau carne de porc, deoarece acestea pot strica gustul și aroma minunate ale mititeilor. Urmează ca oasele și măduva să fie puse la fiert, utilizând aproximativ 500 de grame de oase la fiecare kilogram de carne.

Cum se fac corect micii

Pentru fiecare kilogram de carne, se adaugă mirodenii și condimente în cantități corespunzătoare:

  • 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
  •  12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
  •  1 gram de anis stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  •  1 linguriţă de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de untdelemn
  • 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute.

La cantități mai mari de cinci kilograme, pentru fiecare alte cinci kilograme de carne se adaugă o măsură suplimentară din mirodeniile menționate. Carnea este frământată într-un vas corespunzător timp de aproximativ o oră, începând cu adăugarea bicarbonatului de sodiu, care este stins cu zeamă de lămâie.

Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente, cu excepția usturoiului, sunt adăugate treptat, uniform și în cantități mici, amestecul fiind acoperit și lăsat la congelator pentru o zi și o noapte.

Vezi și: Ion Iliescu, audiat la domiciliu în dosarul Mineriada. Gestul făcut de procurori odată ajunşi la locuinţa fostului preşedinte

După aceasta, este scos și lăsat la dezghețat câteva ore, după care se mai frământă încă o dată cu restul de zeamă de oase timp de jumătate de oră. Se prepară un mujdei de usturoi cu apă călduță, dintr-o căpățână de usturoi pentru fiecare kilogram de carne, care este lăsat să tragă timp de jumătate de oră.

Cum se frig, de fapt, micii

Apoi, mujdeiul de usturoi este stors printr-un tifon, se adaugă sucul obținut și se mai frământă odată amestecul timp de un sfert de oră. Apoi, este pus din nou la congelator până a doua zi.

Cu trei ore înainte de a fi prăjiți și serviți, amestecul este scos din congelator pentru a se încălzi și a se înmuia; după aceste trei ore sau când amestecul a fost pregătit, se formează mititeii, având dimensiuni aproximativ de un deget lungime și două degete grosime, aceștia fiind unși cu untdelemn pe toate părțile și la capete și lăsați să stea la zvântat timp de o oră.

Sunt prăjiți pe un grătar fierbinte de lemn sau cărbune, unși din când în când cu mujdei pentru a obține o crustă aurie uniformă. Mititeii sunt întorși de trei ori în timpul prăjirii.

La finalizarea prăjirii, mititeii vor scădea ușor în volum, de unde și denumirea lor, „mici”. Este important ca aceștia să nu fie lăsați să se pătrundă complet pentru a nu pierde sucul și savoarea condimentelor. Dacă sunt prăjiți la un foc prea mic, mititeii se vor usca și devin seci.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro