Regele Charles al III-lea este răsfățat cu delicioasele preparate românești, în vizita sa de cinci zile, în țara noastră, având în meniu zacuscă, dar și gem de rubarbă. Cum se prepară acest desert, aflat acum în atenția tuturor românilor? Maestrul bucătar Petrișor Tănase ne-a oferit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, o rețetă delicioasă și rapidă de gem de rubarbă, plantă despre care se spune că ar avea și miraculoase puteri vindecătoare. Atenție, însă, frunzele nu se consumă, fiind toxice!
Regele Charles al III-lea se bucură, din nou, odată cu vizita sa în țara noastră, unde deține mai multe proprietăți, de inegalabila ospitalitate a românilor. Mesele sunt îmbelșugate, cu preparate tradiționale, precum zacuscă de Covasna, cașcaval de Covasna, brânză maturată, pită de casă, murături de Valea Zălanului, miere de albine de Valea Zălanului, vin bisericesc și gem de rubarbă.
Cum se prepară însă acest gem de rubarbă, care a trezit brusc interesul românilor? Celebrul maestru bucătar Petrișor Tănase, gazda emisiunii ”Sănătatea în bucate”, de la Digi 24, ne-a oferit o rețetă rapidă.
„Pentru o dulceață sau un gem de rubarbă se prepară mai întâi un sirop de zahăr, mai exact, la un kilogram de zahăr punem un litru de apă. Se lasă totul să fiarbă, așteptăm să se topească zahărul. Apoi, adăugăm cam un kilogram de rubarbă, doar tulpina, fără frunze. Tulpina se taie feliuțe subțiri, apoi o lăsăm să fiarbă, amestecăm des, cam o oră sau până când se leagă, până se întinde, așa, ca firul de ață. Să nu uităm însă să adăugăm și un pic de sare, pentru că sarea are rolul de a echilibra gustul, putem pune și puțină coajă de lămâie rasă, dar nu foarte multă.
Este un gem foarte bun. Se poate face și prăjitură cu rubarbă, folosind compoziția de pandișpan. Turnăm compoziția de pandișpan în tavă, trebuie să fie cam de trei centrimetri grosime, apoi adăugăm, pe deasupra, rubarba, după ce, mai înainte, o trecem prin făină. Coacem prăjitura la foc potrivit, cam 40-45 de minute. Vreau să vă spun că este o prăjitură excelentă!”, a dezvăluit pentru Playtech Știri, Petrișor Tănase.
Rubarba este o legumă de sezon clasică, originară din Asia, care se consumă fiartă. Atenție, însă, doar tulpina este comestibilă! Frunzele de rubarbă sunt toxice, conțin oxalaţi, toxine puternice, otrăvitoare, care sunt foarte periculoase, punând viața în pericol.
Despre rubarbă se spune că ar avea și proprietăți vindecătoare, fiind o sursă bogată de vitamina K, care ajută în coagularea sângelui. Conține și calciu, fier, fosfor, potasiu, Vitamina C și Vitamina A, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului. Mai mult, protejează ficatul, previne apariția cancerului și ajută la tratarea anemiilor.
Tulpina de rubarbă are un gust dulce-acrișor. Pe Internet, prețul unui kilogram de rubarbă variază între 3 și 9 lei. Iar un borcănel de gem costă în jur de 20 de lei.
Adina Halas, adepta unui stil de viață sănătos, susține, pentru Playtech Știri, că rubarba își poate pierdere brusc puterile miraculoase, atunci când se adaugă zahăr.
„Nu știu prea multe despre rubarbă, căci prin București nu prea e la modă, dar știu că are proprietăți cu rol antiinflamator, probabil pentru că are mulți antioxidanți. Depinde cum e gătită. Dacă e în varianta gem, cu zahăr, atunci, adio, antiinflamator! Însă gemul de rubarbă este un preparat specific zonei vizitate de Regele Charles și sunt convinsă că este delicios”, a spus Adina Halas pentru Playtech Știri.