Rețetă gogoșari umpluți cu varză. Cele mai gustoase murături pentru iarnă
Murăturile sunt adorate de mai toţi românii. Nu există masă pe care să nu fie iarna delicioasele legume conservate. Iată o reţetă de gogoşari umpluţi cu varză pe care nu trebuie să o ratezi!
Ingrediente necesare pentru cei mai buni gogoşari umpluţi cu varză
Fie că vorbim despre castraveţi muraţi, pepeni, gogonele în saramură sau gogoşari în oţet, toate sunt iubite de români. Murăturile nu lipsesc niciodată de pe mesele cu bucate tradiţionale, mai ales în perioada rece a anului. Gospodinele se pregătesc intens de toamna cu cele mai bune ingrediente. Dacă nu ai găsit până acum o reţetă de gogoşari umpluţi cu varză care să te mulţumească, noteaz-o pe cea de mai jos direct în caiet.
Pentru un borcan de 4 litri, ai nevoie de:
- 10 gogoșari (2 kg)
- 1 kg varză albă
- 1 kg varză roșie
- 4 morcovi(300 g)
- 1 rădăcină țelină + frunzele
- 1 conopidă
- puțin hrean
- 1/2 linguriță sare.
Pentru soluția lichidă:
- 500 ml oțet
- 1 l apă
- 2 linguri sare de murături(cam 50 g)
- 1 plic condimente pentru murături
- 2-3 foi de dafin
- 100 g zahăr.
Mod de preparare:
Spălăm gogoșarii și, cu ajutorul unui cuțit, decupăm câte un căpăcel. Îndepărtăm cu grijă cotoarele și îi scuturăm bine de semințe.
Varza o tocăm fideluță şi o punem într-un vas mare. Apoi, presărăm sare și o amestecăm bine. Morcovii și țelina se dau pe răzătoarea mare, se adaugă peste varză și se amestecă. Lăsăm salata să se odihnească 15 minute, apoi o scurgem ușor de zeamă lăsată și umplem cu ea gogoșarii, scriu cei de la Bucătăraș.ro.
Așezăm la baza borcanului frunze de țelină și câteva rondele de hrean, apoi începem să așezăm gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă. Printre gogoșari, vom pune buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.
Într-un vas, fierbem oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele pentru câteva clocote, până se topesc zahărul și sarea.
Așezăm sub fundul borcanului lama unui cuțit și turnăm peste gogoșari compoziția lichidă fierbinte și trecută prin strecurătoare. Imediat înfiletăm capacul și agităm bine borcanul, învârtindu-l pe masă, pentru a pătrunde compoziția lichidă prin toți gogoșari. Învelim borcanul cu o pătură și îl lăsăm acolo până se răcește. Apoi îl putem duce în cămară.