Rețeta din caietul bunicii. Înghețată de vanilie extra cremoasă
Dacă ai stare să stai puțin în bucătărie ori te-ai săturat de înghețata din comerț, poți foarte simplu să îți faci tu propriul desert răcoritor, cu doar câteva ingrediente.
Rețeta de înghețată de vanilie
Înghețata provine din Iran, pe vremuri Persia, în anul 500 Î. Hr. Pe atunci, oamenii combinau gheața cu diverse arome pentru a crea delicii în miez de vară. În naul 400 î.Hr., persanii au inventat o rețetă deosebită pentru cei de viță nobilă, combinând gheața cu șofran, fructe și diferite alte arome.
Ingrediente
- 500 ml smântână dulce
- 250 ml lapte
- 150 g zahăr
- 6 gălbenușuri mari
- 3,5 ml esență de vanilie
- o păstaie de vanilie
- un vârf de sare
Mod de preparare
Încălzește laptele, unde vei pune zahărul, vârful de sare și jumătate din cantitatea de smântână. Taie păstaia de vanilie în două și adaugă în laptele de pe foc semințele, apoi și păstaia. După ce zahărul s-a topit, ia cratița de pe foc, acoper-o cu un capac și las-o la răcit. Bate cele șase gălbenușuri într-un bol mare, apoi toarnă încet peste ele compoziția care a stat la răcit și amestecă bine. Când noul amestec este omogen, toarnă-l într-o cratiță și pune-o la încălzit, la foc mediu.
Amestecă în mod constant până ce crema se îngroasă, apoi ia de pe foc. Pune într-un bol de dimensiune mare restul de smântână. Toarnă crema încălzită mai devreme prin strecurătoare, pe urmă adaugă extractul de vanilie și amestecă bine.
Lasă crema la răcit. Ultimul pas este constituit de punerea ei în cuva mașinii de făcut înghețată, unde va fi preparată în funcție de instrucțiunile mașinii. Dacă nu ai acest tip de aparat acasă, toarnă amestecul într-un recipient care se poate închide ermetic și pune-l la congelator.