13 apr. 2025 | 13:52

Rețeta de cozonac a Annei Lesko te va cuceri. Făcut cu nuci și vișine, desertul tradițional de Paște va fi senzația mesei

Știri generale
Rețeta de cozonac a Annei Lesko te va cuceri. Făcut cu nuci și vișine, desertul tradițional de Paște va fi senzația mesei
Rețeta de cozonac a Annei Lesko te va cuceri.

Gabriela Cristea, cunoscută din lumea televiziunii, și actrița Laura Cosoi revin și anul acesta în atenția publicului cu tradiționalii lor cozonaci, foarte căutați în preajma sărbătorilor pascale. Cererea este mare, iar cele două sunt deja ocupate cu pregătirile în bucătărie.

Anna Lesko a împărtășit cu cei de acasă rețeta ei de cozonac

Totuși, unii oameni consideră că produsele lor au prețuri destul de ridicate pentru posibilitățile financiare ale românilor. În contrast, Anna Lesko alege să împărtășească publicului rețeta proprie de cozonac, în care combină vișinele cu nuca, oferind o alternativă delicioasă făcută acasă.

Gabriela Cristea este foarte activă în această perioadă, întrucât, la fel ca în anii anteriori, a fost asaltată de numeroase comenzi pentru cozonacii săi, pregătiți special pentru sărbătoarea Paștelui. Pe site-ul personal, vedeta promite produse de înaltă calitate.

„Folosim numai ingrediente premium în produsele noastre: unt, ouă free range, lapte bio, cremă de fistic/gianduia, nuci și fructe din surse locale. Fără premixuri, fără compromisuri. Rețeta noastră se bazează pe răbdare, iar, uneori, te surprinde și forma inovatoare. Avem controlul deplin al procesului de producție, de la frământare, până la ambalare, și obținem, de fiecare dată un produs proaspăt, premium, care se păstrează în condiții optime, până la servire”.

Pentru un cozonac tradițional cu cremă de ciocolată și nucă, de 900 de grame, clienții trebuie să plătească 98 de lei. Varianta cu mere, nucă și caramel, tot de 900 de grame, este listată la 85 de lei. Cel mai scump din ofertă este cozonacul cu fistic, care ajunge la 178 de lei pentru aceeași greutate. Acesta din urmă se bucură, însă, de cele mai multe aprecieri din partea cumpărătorilor.

„Extraordinar! Am comandat cu emoție, dar nu regret nicio secundă! O să încerc și alte produse, cozonacul cu fistic este până acum preferatul meu! Pufos, cremă multă și delicioasă, gust de cozonac făcut în casă!”.

Rețeta de cozonac a Annei Lesko te va cuceri.

Rețeta de cozonac a Annei Lesko te va cuceri.

Rețeta de cozonaci cu nuci și vișine a Annei Lesko

Pe lângă cariera muzicală, Anna Lesko dovedește că se descurcă excelent și în bucătărie, pregătindu-și singură deserturile pentru masa de Paște. Este recunoscută pentru cozonacul său cu nucă și vișine, o rețetă pe care a decis să o împărtășească și urmăritoarelor sale de pe rețelele sociale.

Pentru aluat, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de făină, 500 ml de lapte cald, 7 gălbenușuri, 25 g de drojdie, 400 g de zahăr (cantitate folosită pentru întreaga rețetă), 100 g de unt, coajă rasă de portocală și lămâie, plus esență de vanilie.

Iar pentru compoziție aveți nevoie de: 500 gr nuci zdrobite, zahăr după gust (din cele 400 gr), 50 gr cacao, vișine în propriu suc, gem de prune, stafide, 7 albușuri (se bat cu zahăr din cele 400 gr). Pentru a-i da un aspect frumos, mai aveți nevoie de: 2 gălbenușuri, 1/2 de linguri de scorțișoară, 1 lingură rasă de miere, nucă.

Mod de preparare

Într-un bol, se combină făina cu drojdia, o parte din zahăr și puțin lapte cald. Amestecul se lasă la crescut aproximativ 20 de minute. După ce drojdia și-a făcut efectul, se încorporează restul de zahăr, coaja rasă de lămâie și portocală, laptele rămas și untul topit. Se frământă bine compoziția, apoi se lasă din nou la dospit.

Între timp, gălbenușurile se bat cu zahăr până se transformă într-o spumă consistentă, care se adaugă ulterior peste aluatul deja crescut. După ce aluatul a crescut suficient, se întinde uniform pe o suprafață curată. Peste el se adaugă umplutura, apoi se rulează și se împletește cozonacul, dându-i forma dorită. Acesta se așază într-o tavă pregătită în prealabil cu hârtie de copt.

La final, cozonacul se unge pe deasupra cu un amestec din gălbenuș, miere și scorțișoară, pentru un aspect rumen și aromat. Se coace în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ o oră, la 180 de grade Celsius.