Dovleceii sunt la mare căutare la începutul acestui sezon. Mulți dintre români adoră să îi consume în diverse tocănițe, într-o tigaie picantă sau pur și simplu fripți. Desigur că îi poți folosi în multe moduri și cu multe alte combinații de ingrediente și alte alimente. Ai mai jos o rețetă mai specială de batoane de dovlecei. Poți să îi servești într-un mod simplu cu un sos sau ca garnitură pentru o vedetă din farfurie: carne de vită, porc sau pește.
Dovleceii sunt preferați de mulți oameni la începutul primăverii. Ei sunt delicioși în multe combinații, nu au multe calorii și merg perfect cu alte legume, sosuri sau cărnuri.
Poți să faci o mâncărică din ei cu sos de roșii făcut în casă, să îi frigi pe grătar sau să îi pregătești în formă de batoane. Ultima formă prezentată poate înlocui cu succes cartofii prăjiți, mai ales pentru cei mici care cer deseori să îi consume.
600 de grame de dovlecei;
70 de grame de pesmet; un ou;
30 de mililitri de lapte;
20 de grame de parmezan ras;
o lingură de ulei de măsline extravirgin;
sare și piper,
Condimente: boia iute/dulce, rozmarin, oregano, cardamon (după gust)
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, spală dovleceii și usucă-i bine. Taie fiecare legumă în jumătate, pe lungime, ulterior fiecare jumătate în formă de batoane pe lungime, în 2 sau chiar 3 bucăți.
Condimentează fiecare baton cu sare și lasă-i cel puțin jumătate de oră să elimine apa. Ia două castroane, unul cu ou și lapte și altul cu pesmet și condimentele dorite.
Scufundă fiecare bucată în ouă, mai apoi în pesmet și condimente și aranjează separat în tavă legumele. Este necesar să ai tava tapetată cu hârtie de copt ca să nu se lipească în timpul gătirii.
După ce ai așezat frumos bețele de dovlecel în tavă, stropește bucățile cu puțin ulei și lasă totul la cuptor pentru 30 de minute. Scoate-i din cuptor și rade parmezan pe deasupra, iar mai apoi închide focul și lasă tava înauntru la căldură.
Pot fi serviți doar în modul acesta și cu un sos pe care îl poți face în casă sau poți să îl iei de la supermarket ori chiar să îi întroduci într-o farfurie mai complexă. Mai exact, pot fi garnitură pentru o bucată de carne de vită, de porc sau pentru un pește aromat.