Rețeta cu varză murată, specialitate slovacă. Mâncarea mai puțin știută în România

de: Ana Chivu
23 11. 2020

Cum să prepari altfel varza murată? O poți folosi la multe alte rețete! Mulți se opresc la bucătăria românească, dar bucătarii știu deja că gustul ei aduce un aport fabulos și altor preparate. Cum să gătești specialitatea slovacă și de ce ingrediente ai nevoie? Trebuie doar să fii mai atent la gramaje.

Rețetă specialitate slovacă. Ingredientul principal e varza murată

Varza murată are un gust specific ce aduce un aport aparte când vine vorba de preparatele care o au la bază. Aici vorbim de diverse borșuri actrite cu zeama ei, de varza la cuptor, sarmale, etc. Bucătarii știu deja că nu aici se opresc rețetele unde ea e vedeta, pentru că tocmai că nu e un preparat tipic românesc, așa cum ar crede unii. De fapt, noi românii avem foarte puțin mâncăruri tradiționale care ne aparțin în totalitate. Una peste alta, azi e vorba despre o specialitate slovacă ce poate să-ți aducă mari aprecieri la cină. Dacă alegi să o încerci, fii atent la gramaje, ingrediente, mod de preparare și la gătire.

Ingrediente
o varză murată de peste 1 kg
200 gr. de ciuperci uscate
200 gr de cârnați
untură
boia de ardei dulce
sare
piper
o lingură de făină

Mod de preparare
Desărează varza la o fierbere sau las-o în apă preț de câteva ore bune. Dacă alegi să o dai în clocot, pune-o în apa în care a fiert 20 de minute un ciolan afumat. În timpul acesta e recomandat să fierbi ciupercile pe care le adaugi peste varză și le lași să clocotească împreună. Taie cârnații feliuțe rotunde și pune-le în același vas cu ciupercile și varza. Topește 2 linguri de untură peste care pui boiaua dulce, mai apoi toarnă totul alături de celelalte ingrediente. Lasă totul la foc mic pânî când lichidul e evaporat aproape tot. Dacă nu iubești ciupercile, poți să le înlocuiești cu prune afumate sau orice alt aliment sau legumă care merge în combinația aceasta. Pentru garnitură poți folosi găluște de griș, pretătite ca pentru supă – pufoase și destul mărunte, iar pe deasupra pune varza alături de tot ce ai pregătit.

Rețete românești cu varză murată

Rață cu varză murată la cuptor
Cartofi copți de două ori cu salată de varză murată
Varză murată călită cu ouă ochiuri
Curcan învelit în varză murată
Sramale cu varză murată
Sarmale cu ciuperci în varză murată
Ciorbă de pui cu zeamă de varză murată
Varză călită cu ouă ochiuri
Costițe de port învelite în frunze de varză murată
Ciorbă de ouă cu cârnați și zeamă de varză murată