Rețeta cozonac trandafir. Cel mai delicios desert, mult mai bun decât cel clasic

Rețeta cozonac trandafir. Sursa foto: bucataras.ro

Vă prezentăm o rețetă de cozonac trandafir. Este la modă acum, iar gustul parcă este mult mai bun decât cel al cozonacului clasic. În plus, arată mult mai bine și vă face remarcat printre celelalte gospodine care cu siguranță vă vor cer rețeta.

Ingrediente pentru rețeta de cozonac trandafir

Aluat :

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie (un cubulet)
  • 3 linguri de zahar
  • 50 ml ulei caldut sau unt topit
  • 4 galbenusuri de tara
  • 200 ml lapte
  • 100 ml apa calduta (eu am pus mai putin cu vreo 3 linguri)
  • un praf de sare
  • cate o lingurita coaja de portocale si lamaie

Ingrediente pentru cremă:

  • 200 g unt moale
  • 100 g zahar tos (sau 200 gr zahar pudra)250 gr nuca macinata
Rețeta cozonac trandafir
Rețeta cozonac trandafir

Ingrediente pentru sirop:

  • 125 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 lingura vanilie

În primul rând, pentru rețeta de cozonac trandafir, facem o maia din drojdie, puțin zahăr, făină și lapte călduț. Vasul trebuie acoperit să dospească. Atenție, toate ingredientele, mai puțin laptele, trebuie scoase de la frigider încă de seara.

Se cerne făina, se face un gol în mijloc unde punem maiaua și restul ingredientelor, apoi începem să încorporăm ușor făina de pe margini până obținem un aluat destul de elastic. Frământăm bine după care punem la dospit până se dublează în volum. Aluatul o să fie mai lipicios dar nu vă faceti griji, când îl întindeți presărați făină din belșug pe blatul de lucru.

Dupa ce a crescut, aluatul se împarte în 2 sau 4 părți egale. Se frământă puțin și se întind foi mai groase. Se amesteca untul moale cu zaharul pana se obtine o crema iar apoi se adauga nuca macinata sau puteți pune crema de unt și deasupra nuca.

Ambele variante sunt la fel de bune. Pe fiecare foaie întinsa se pune un strat din aceasta crema, compozitia se va imparti în mod egal pe fiecare foaie dupa care se rulează și se taie bucăți egale de circa 4 cm. sau cât de înaltă este tava.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se asează bucățile tăiate din rulou, una lângă alta lăsând un pic de spatiu intre ele. Se mai lasa la crescut cam 30 de min. dupa care se pun în cuptorul încins la 150°-180. Puneti o oala cu apa in cuptor, aburul ajuta ca aerul cald să circule mai bine și să aveți un rezultat mai bun.

Dupa circa 20 min. Se scoate tava din cuptor si se ung melcii cu siropul obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia. Se introduce din nou in cuptor si se lasa vreo 20 min pana se coace bine. Nuca trebuie sa fie putin coapta si daca doriti puteti toca o parte din ea și restul macinata ca să se simtă și nuca întreagă. Vă urăm poftă bună!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI