Rețeta clasică de eclere care nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de Crăciun

de: Dana Cazacu
23 12. 2019

Fără piftie și sarmale parcă nu e Crăciun. La fel și cu dulciurile… Ce desert poate fi mai bun pentru masa de Crăciun decât un ecler făcut în casă!!! Iată rețeta care de fiecare data iese la fel de bună. Dacă urmezi pașii iese 100%.

De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească  clasicele eclere – rețeta clasică

În perioada de dinaintea Crăciunului toată lumea e preocupată de cumpărături, curățenie și, bineînțeles, de gătirea bucatelor tradiționale. Adesea însă, pe lângă cozonac, toba de casa, sarmale și alte preparate specifice perioadei, vrei să ai și un dulce pe masă care sa fie în ton cu atmosfera cu sărbătoarea, dar care să nu fie banalul cozonac, oricât de bun ar fi el. Pentru că în mod cert nu-ți va rămâne prea mult timp pentru alte bunătăți, am pregătit o rețetă simplă de eclere pentru Crăciun, pe care le vei prepara ușor și le vei savura în tihnă, alături de cei dragi.

Eclerul se pare că este cea mai tare chestie dulce din câte există! Nu contează cu ce este umplut, el este le fel de bun și surprinzător. Merge făcut în mii de combinații; acestea fiind umplute cu o cremă fină de ciocolată și unt și glazurate cu o glazură delicioasă cu gust de cafea.

Ingrediente:

Aluat:
150 ml ulei
150 ml apă
1 linguriță zahăr
170 g făină
4 ouă mari
1 praf de sare
Crema:
600 ml lapte
70 g amidon
300 g zahăr
5 gălbenușuri
150 g ciocolată
1 lingură cacao
150 g unt
+
200 ml frișcă lichidă
2 linguri zahăr pudră
Glazura
120 g zahăr pudră
1 plic ness
1 lingură cafea preparată

Rețetă clasică de eclere pentru Crăciun.

Mod de preparare: Aluat

Într-o cratiță se pune apa, uleiul, zahărul și sarea; în momentul în care clocotește se adaugă făina în “bloc” (toată odată), se micșorează flacăra și se amestecă până se formează o bilă de aluat. Se oprește focul și se lasă să se răcescă.
Când aluatul este răcit, se adaugă ouăle, amestecând foarte bine după fiecare, înainte de a adaugă următorul ou. La sfârșit se obține un aluat cremos și lipicios. Aluatul se pune într-un posh cu un capăt pentru decorat și se spritează eclerele  în tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele.
Se vor coace două tăvi. Tava se introduce în cuptorul preîncalzit pentru 20-25 minute( în primele 10 minute la tem de 180 grade Celsius, apoi la 150-160 grade C). Nu se deschide ușa cuptorului și se lasă să se răcească în cuptor, apoi se reaprinde și se coace cealaltă tavă.

Crema:

Laptele se pune într-o cratiță, și se încălzește. Gălbenușurile se mixează cu zăhărul până ce acesta se dizolvă și ouale devin cremoase, apoi se adaugă amidonul și se omogenizează. Laptele încălzit se toarnă, în fir subțire, peste cremă de ouă și se amestecă bine. Compoziția obținută se pune din nou în cratiță și se se pune pe flacară mică; se amstecă încontinuu cu un tel pânî se îngroașe ca o budincă, apoi se oprește focul și se adaugă ciocolata și 1 bucățică mică de unt. Se lasă să se răcească. Untul moale se mixează bine, apoi se adăugă treptat crema de ciocolată.
Cojile de ecler se taie pe jumătate, se sprițează crema, apoi frișca bătută cu zahăr pudra și la final se pune căpăcelul.

Glazura:

Zahărul pudră se amestecă cu nessul, apoi se adaugă 1-2 linguri de cafea preparată și se amestecă. Trebuie să obțineți o glazură curgătoare, dar în același timp tare.  Se pune câte o linguriță de glazură pe fiecare ecler.