Rețeta care a cucerit internetul: Chakchouka / Shakshuka. Cât de simplu este de preparat

de: Alexandra Chivu
02 10. 2020

Shakshuka, o specialitate a bucătăriei nord-africane și a cele evreiești, a cucerit românii. Câteva ouă, roșii, ardei iute, ceapă, verdeață și condimente. Pe cât de simplu, pe atât de gustos.

Rețetă Chakchouka / Shakshuka pas cu pas

Shakshuka, ajunsă între timp în Israel drept mâncare națională, se mănâncă la micul dejun. Rețeta provine probabil din zona Africii de Nord, precum Tunisia, Algeria și Egipt. Unii specialiști spun că ea a fost introdusă în Israel de evreii din Tunisia și din alte zone din Africa de Nord. Nu s-a putut atribui originea clară până acum.

Shakshuka, micul dejun al evreilor. Acest fel de mâncare a făcut înconjurul lumii

În Turcia, unde se numește Șakșuka, nu se folosesc ouă, ci vinete, cartofi, dovlecei și iaurt. În Spania, în schimb, este răspândită varianta Pisto, care se prepară ca un ratatouille și este servită de cele mai multe ori cu ochiuri. În Algeria, este larg răspândită varianta Chakhchoukha, fel de mâncare care se servește fără ou, dar cu griș, carne de miel, vinete și dovlecei.

Ingrediente

  • 200 g ardei gras roșu/capia/gogoșar
  • 100 g ceapă albă
  • 400 g roșii
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 linguriță de fulgi de chilli
  • 1 linguriță de cumin
  • 4 ouă
  • 80 g măsline Kalamata
  • Pătrunjel
  • Oregano
  • Ceapă verde
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare 

Curăță ceapa, ardeiul și usturoiul. Taie mărunt legumele și pune-le la călit cu ulei de măsline și un vârf de sare. Opărește roșiile, iar pentru acest pas este nevoie să pui pe foc o cratiță cu apă fierbinte. Crestează roșiile și lasă-le să fiarbă câteva secunde, apoi pune-le repede în apă rece. Decojește-le și taie-le bucățele. Adaugă roșiile peste compoziția de ardei, împreună cu măslinele și condimentele preferate. Gătește totul până se formează un sos.

Fă patru găuri în preparat, unde vei așeza ouăle. Acoperă tigaia cu un capc și lasă totul să se întrepătrundă timp de 3-4 minute sau cât este nevoie pentru coagularea albușului. Preparatul se servește cu frunze de oregano și ceapă verde tăiată rondele. Deși rețeta este una de mic dejun, de cele mai multe ori, oamenii o mănâncă și seara, alături de pâine albă sau pita.

În mod tradițional, Shakshuka se gătește cu ouă, pastă de roșii, ardei iute și ceapă, dar sunt cunoscute și variante cu ardei, brânză feta, vinete și spanac. După cum spune rețeta originală, înainte de servire se adaugă deasupra pătrunjel sau alte plante aromatice.