Retetă caisată de casă. Cum se păstrează caisata pentru iarnă

de: Năstase Mirabela
04 07. 2020

Caisele sunt frcte aromate, numai bune de folosit în compoturi și gemuri, dar și de ce nu, în băuturi alcoolice, precum caisata. Îți oferim mai jos o rețetă de caise, bună de a o servi prietenilor tăi.

Ingrediente caisată

  • 2,5 kg caise
  • 1,5 kg zahăr
  • 20 sâmburi de caise (miezul)
  • 2l țuică de casă
  • 0,5l alcool dublu rafinat (90 grade)

Rețetă caisată. Mod de preparare

Mai întâi, spălăm caisele și le lăsăm să se usuce apa de pe ele. Caisele se desfac în două, se scot sâmburii și apoi le punem într-o sticlă de apă plată de cinci litri. Se pune apoi, 1,5 kilograme de zahăr peste fructe, miezul scos din cei 20 de sâmburi sparți. Se așază capacul și din când în când mai mișcăm sticla, o dată pe zi, ca să se dizolve zahărul.

După 4-5 zile se adaugă țuica și alcoolul și se lasă la macerat încă o săptămână. Se spală apoi sticlele în care vom păstra caisata, le lăsăm la uscat cu gura în jos ca să nu rămână apă în ele. Apoi, se trece caisata prin sita cu care strecurăm ceaiul. Se astupă sticlele cu un dop din silicon, iar peste acesta înfiletpm dopul original al sticlei. Pulpa de caise cu sâmburi cu tot care ne mai rămâne în urma strecurării lichidului nu se aruncă. Se pot prepara niște cuburi din ea, care se pot folosi la cocktailuri, scrie bucataras.ro.

Beneficiile caiselor

Caisele fac parte din categoria fructelor care sunt foarte bogate atât în vitamine, cât și în minerale. Caisele conțin următoarele vitamine: provitamina A, vitamina C, vitamina E dar si B3, B5, B6 si B9, dar și minerale precum fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, și beta caroten și taninuri.

De menționat este că două caise pe zi ne asigură 50% din doza zilnică recomandată de caroten, fiind ideale în aceasta perioadă de expunere la soare, favorizând și obținerea unui bronz frumos.