Resursele cu potențial ale României pe care statul nu le valorifică. Cât de bogați suntem, de fapt
Care sunt resursele cu potențial ale României pe care statul nu le valorifică? Suntem foarte bogați, dar degeaba. Ce au făcut autoritățile?
Resursele României pe care statul nu le valorifică
România deține resurse minerale cu potențial foarte mare, dar pare că acestea rămân neinteresante pentru statul român. Autoritățile au închis recent peste 500 de mine și cariere. Statul nu a reușit să le valorifice și astfel s-a văzut nevoit să închidă 556 de mine și cariere și nu știe să le redeschidă.
În timp ce autoritățile eșuează în această direcție, apar interesele economice ale privaților care își fac deja planurile. Între timp situația este din ce în ce mai rea pentru că a răman o singură mină de subteran deschisă în România, la Băița, în Bihor.
Maria Trip, director Băița Bihor: “Molibden, wolfram, bismuth, nichel, bor- care astăzi sunt pe lista criticvelor, ca să nu mai vorbim despre cele foarte economice, aur, argint, cupru, zincul, care toate aceste elemente se află sub dealul de lângă noi, în proprietatea statului, cum sunt toate resursele din România.
Din păcate, eu spun că au concurat cele două elemente: 1: dezinteresul statului pentru a continua cercetările geologice și 2: nebunia aceea de a închide tot, raportând la niște calculi eronați”.
“Am aplicat metode de asociere cu capital privat pentru salvarea resurselor”
Situația acolo este încurcată tocmai pentru că fosta directoare de la compania de stat controlează compania privată de exploatare a calcarului Băița Bihor SA la care este acționar și statul prin Băița SA cu 6%.
Proiectul a fost suspendat după ce Agenția de Reusrse Minerale a constatat după 15 ani dreptul companiei de a exploata zona. Mina de polimetale a fost preluată de compania Mineral Mining ce are acționari suedezi, dar și de compania de stat Băița SA. Suedezii au transferat firma lor unor chinezi ce ulterior au băgat-o în faliment.
Maria Trip, director Băița Bihor: “Am aplicat metode de asociere cu capital privat pentru salvarea resurselor. Altfel ați văzut că și pe dealul celălalt cântec, joc și voie bună, nu mai era nimeni. Aici încă se lucrează. Au plecat suedezii, a venit un chinez, a plecat chinezul și au venit acum britanici Mă rog…”
Ce se întâmplă în prezent?
În anul 2014 a apărut o companie înregistrată în Marea Britanie, VAST Resources PLC. Directorul de țară al companiei este chiar Nicolae Turdean, fostul șef al Agenției Naționale de Resurse Minerale.
Nicolae Turdean, VAST Resources: “VAST Resources provine dintr-o firmă care a dezvoltat activități de exploatare în principal în Africa. În țara noastră a venit ca African Consolideted Resources.
La ora asta desfășurăm, operăm singura mină de polimetale din România. Nu mai e altă mina în România, s-au închis toate. Cupru, plumb, zinc, bismut, molibden, elementele care sunt predominante în respecivele formațiuni” (Sursa: știrileprotv.ro)