Restricții de ultimă oră la Jocurile Olimpice 2020. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva

de: Gabriel Peneș
07 07. 2021

Restricții de ultimă oră la Jocurile Olimpice 2020. Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva. Olimpiada de la Tokio riscă să devină una tristă, influențată decisiv de situația pandemiei din Japonia. Organizatorii au anunțat deja o serie întreagă de reguli ce trebuie respectate cu strictețe de spectatori, dar și de sportivi. Cea mai nouă măsură vizează chiar traseul pe care va fi purtată torța cu flacăra olimpică în capitala Japoniei.

Restricții de ultimă oră la Jocurile Olimpice 2020

Jocurile Olimpice 2020 vor intra în istorie drept „Olimpiada amânată” sau „Olimpiada tristă”. Situația pandemiei din Japonia, inclusiv din Tokio, a dus la o serie de restricții, atât pentru sportivi, cât și pentru public. Preşedintele comitetului de organizare, Seiko Hashimoto, a declarat că ”starea de spirit festivă va trebui eliminată”. Totul, în numele siguranței. El a recunoscut că organizatorii vor trebui să fie „creativi” pentru a instaura o atmosferă pozitivă.

Oficialii au decis să permită maximum 10.000 de spectatori la unele întreceri olimpice. Hashimoto i-a avertizat să nu se aștepte la felul de petrecere la care au dreptul în prezent fanii fotbalului la Euro 2020. Lista de restricții a ajuns destul de lungă: fără festivism, fără alcool, fără îmbrăţişări, fără aclamații, fără autografe. Spectatorii nu vor avea voie să își susțină favoriții, nici măcar să fluture stegulețe ori să ceară autografe. Organizatorii le-au recomandat ca, după încheierea competiției la care au asistat, să meargă direct spre casă.

Este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva

Oricum, viitorii spectatori vor trebui să îndeplinească și anumite condiții medicale dacă vor dori să intre pe arenele sportive. Oricine înregistrează o temperatură a corpului peste 37,5 grade în timpul a două verificări separate va avea intrarea refuzată. La fel, va avea „interzis” oricine care tuşeşte sau nu poartă o mască. Persoanele nu îşi vor primi banii înapoi dacă intrarea le va fi refuzată.

A 32-a ediție a Jocurilor Olimpice se va confrunta și cu o altă premieră., Una de neînchipuit înainte de pandemie. Torța olimpică a pornit la drum încă din 26 martie, din Fukushima. Primele purtătoare au fost componentele naționalei de fotbal feminin a Japoniei. Punctul final al traseului va fi Stadionul Olimpic din capitala Japoniei.

Dar situația pandemiei a obligat autoritățile locale să ia o decizie extremă. Traseul ștafetei torței olimpice de pe drumurile publice din Tokio, a fost anulat, scrie news.ro. Va fi pentru prima oară în istoria olimpismului când flacăra olimpică nu va fi adusă în uralele a mii și zeci de mii de spectatori . Aceștia se îngrămădeau pe traseul urban al orașelor care găzduiau Olimpiada.

Municipalitatea a confirmat că, din cauza pandemiei Covid-19, toate activităţile care urmau să aibă loc pe drumurile publice între 9 şi 23 iulie, data deschiderii Jocurilor, „au fost anulate, cu excepţia zonelor insulare izolate”. În schimb, vor fi organizate mici ceremonii de aprindere a torţei olimpice în diferite locaţii din capitală „fără spectatori”, au adăugat autorităţile. Delegația olimpică a României va cuprinde 100 de sportivi care vor concuira în cadrul a 17 discipline.