Regulile și excepțiile de la restricțiile de weekend. Cine are voie să iasă după ora 20, de fapt

Regulile și excepțiile de la restricțiile de weekend. Cine are voie să iasă după ora 20, de fapt
Restricțiile de călătorie rămân la fel în orașele din România

De astăzi începe un nou weekend, dar cu noi restricții și norme de aplicare a deciziilo autorităților locale. La nivel național, acolo unde este cazul, restricțiile impuse săptămâna trecută rămân valabile. Astfel că magazinele se vor închide la ora 18:00, iar circulația va fi restricționată după ora 20:00. La nivelul capitalei s-au modificat anumite norme, stabilite de Prefectura Capitalei.

Prefectura Capitalei modifică normele de distanțare în magazine

Este a doua săptămână de la aprobarea noilor măsuri restrictive care își vor face resimtiță prezența în weekend. În orașele din țară, dar și în Capitală, agenții economici vor putea să-și țină deschise magazinele până la ora 18:00.

În ceea ce privește Capitala, Prefectura Capitalei a decis noi norme de distanțare. Noile norme vor aplicate în marile magazine, dar și în cele medii. Prefectura Capitalei anunță că s-a mărit perimetrul atribuit unui client în magazinele mari. La agenții comerciali cu spații medii perimetrul acordat unui client rămâne cel de până acum.

O altă măsură este aceea a coșului liber, mai anunță Prefectura Capitalei, asta însemnând că acolo unde nu sunt coșuri libere, un client nu va putea intra, așteptând eliberea spațiului magazinului respectiv. Agenții comerciali sunt obligați prin noua măsură aprobată de Prefectura Capitalei să afișseze un contor cu numărul maxim de clienți existenți în incinta magazinului.

Noile norme aprobate de Prefectura Capitalei

 • Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui afiş în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin,
 • Afişul trebuie să fie cel puţin de mărime A4 şi caracterele să fie suficient de mari pentru a fi vizibile de la distanţă,
 • Modul de calcul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max 7m.p.-client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket,
 • Modul de calcul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max 2m.p.-client pentru magazinele mici şi mijlocii,
 • Fiecare magazin va trebui să dispună măsurile necesare pentru a evita aglomerarea,
 • Măsurile dispuse sunt la alegerea fiecărui operator economic, acesta putând să evalueze concret situaţia şi să decidă,
 • Asigurarea contorizării electronice sau asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc,
 • La atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii. (sursa Prefectura Capitalei)

 

Restricțiile de călătorie rămân la fel în orașele din România

În cazul restricțiilor de deplasare în weekend măsurile rămân aceleași ca și cele de săoptămâna trecută. Începând cu ora 20:00 deplasarea este interzisă, excepție de la regulă făcând cei care sunt într-o situație specială, se deplasează de la sau spre locul de muncă.

În aceste cazuri românii sunt obligați să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere, compeltată cu motivul clar de deplasare, după ora de interdicție. În orice altă situație oganele de poliție și Poliția Locală putând amenda persoana găsită pe stradă.

La nivel național și la nivelul Bucureștiului, conform noilor norme există și excepții de la restricțiile impuse. Prefectura Capitalei a emis un nou comunicat privind excepțiile de la normele restrictive generale, după cum urmează:

 • Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici,
 • Victimele violenţei familiale se pot deplasa la secţiile de poliţie sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a îşi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă,
 • Pentru vaccinare, este permisă deplasarea. Scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI