A scăzut rata de incidență a cazurilor de covid-19 în București. La cât a ajuns

A scăzut rata de incidență a cazurilor de covid-19 în București. La cât a ajuns
A scăzut rata de incidență a cazurilor de covid-19 în București

Rata de incidență a cazurilor de COVID-19, calculată pentru ultimele 14 zile, a scăzut duminică sub 7 la mia de locuitori, în București. Valoarea înregistrată astăzi este de 6,85, după o săptămână în care a fost de puțin peste 7.

Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 a scăzut în București

În urmă cu o săptămână, autoritățile anunțau că vor implementa noi restricții anti-COVID-19 din cauza ratei de incidență mare înregistrată atât în Capitală, cât și în alte județe ale țării. Rata de infectare a trecut în 21 martie de 5 cazuri la mia de locuitori în București, iar la o săptămână distanță depășea 7 la mie. Cea mai mare incidență a fost pe 31 martie, când valoarea a fost de 7,08, conform raportărilor oficiale.

Duminică, valoarea a atins 6,85, după o săptămână în care a fost cu puțin peste 7. Deși numărul a scăzut, noile restricții rămân în continuare în vigoare, întrucât scăderea nu este suficientă. Pentru ca libertatea să aibă alte margini, incidența ar trebui să scadă sub 4 la mia de locuitori, valoare de care Capitala este departe în acest moment.

Noile restricții rămân pe poziții

Așadar, în continuare se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul 20:00 – 05:00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

De asemenea, operatorii economici care desfășoară activități de comerț în spații închise sau deschise, publice sau private, sunt obligați să își organizeze și desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05:00 – 18:00.

„Avem informații că la închiderea programului există tendința de a se aglomera. Există tipul acela de comportament de cumpărător de weekend. Deocamdată avem această regulă, trebuie să vedem ce alte măsuri complementare putem lua pentru a evita aglomerarea magazinelor”, a comentat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI