Foarte puține persoane cunosc regulile bizare pe care trebuie să le respecte familia regală a Marii Britanii la masa de Crăciun. Vedeți în rândurile de mai jos ce tradițiile urmate de sute de ani.
Zeci de curcani, șunci, prăjituri, brânzeturi, plăcinte, șampanie de epocă și vinuri fine fac parte din lista cumpărături pentru Crăciun a Familiei Refale a Marii Britanii. ostul bucătar al Reginei Elisabeta a II-a, Darren McGrady, a servit frecvent de Crăciun la Sandringham în anii 80 și 90 și a vorbit cu publicația OK! despre vremea în care conducea bucătăria.
„Au fost întotdeauna foarte tradiționali, așa că familia regală mănâncă aceleași lucruri în fiecare an. Nu sunt diferite de majoritatea familiilor prin faptul că nu vor să se încarce cu mâncarea de Crăciun”, explică el. Sărbătoarea festivă a început întotdeauna în Ajunul Crăciunului, familia sosind la Sandringham la timp pentru un ceai de după-amiază cu sandvișuri delicate și prăjituri. Citește și Lacrimi de fericire la Casa Regală. Se mărește familia Prințului Carl Philip cu încă un membru. Prințesa Suediei e însărcinată
După schimbul obișnuit de cadouri, seara se participă la un banchet formal în sala de mese. Asistat de alți cinci bucătari, Darren ar fi servit până la 20 dintre membrii familiei regale, precum și copiii și aproximativ 100 de membri ai personalului.
„Pentru cina de Ajunul Crăciunului servim un fel de pește, salată și apoi adesea vânat de la moșia Sandringham”, spune el. „Desertul era de obicei o tarte sau o plăcintă cu ciocolată, pe care Regina Elisabeta o iubea. Ciocolata era una dintre cele mai mari slăbiciuni ale ei”.
Oferta de băuturi este, de asemenea, un ritual atent planificat. „Întotdeauna începeau cu gin și Dubonnet la începutul serii, iar apoi Yeoman of the Royal Cellar servea șampanie și vinuri fine la cină”.
În timpul mesei sunt respectate cu rigurozitate o serie de reguli. Darren își amintește: „Nimeni nu s-a așezat până când regina a intrat și nimeni nu a început să mănânce până când ea a făcut-o. De îndată ce și-a pus cuțitul și furculița jos, acel fel de mâncare se terminase și începeam să curățăm. Serviciul de cină este oferit la precizie militară”. El crede că este posibil ca anumite reglementări să rămână în vigoare acum regele Charles este în fruntea mesei.
„Am făcut banchete de stat pentru mulți președinți americani – inclusiv Reagan și Clinton – și se aplică aceleași reguli”, explică el. „Deși s-ar putea să avem acum un rege mai modern, cred că lucrurile vor fi în continuare formale și Charles va menține o mulțime de obiceiuri”.
După cina din Ajunul Crăciunului, Darren a avut un alt rol important. „De îndată ce serveam cafeaua, mă grăbeam sus și mă schimbam pentru că eram DJ rezident la discoteca personalului și învârteam platanele de la 22:00 până la 1 dimineață. Într-un an, Prințesa Diana a apărut cu Princess Margaret’s. fiica Sarah Armstrong-Jones!”.
Desigur, ziua de Crăciun este evenimentul principal, iar pentru membrii regali tinde să înceapă cu un mic dejun gătit pentru bărbați, femeile luând micul dejun continental în dormitoare în timp ce se pregătesc pentru ziua următoare.
Dezvăluind unele dintre ciudateniile familiei, Darren spune: „Regina-mamă a insistat să-și aducă propria veselă de porțelan, iar lui Charles i-a plăcut întotdeauna să aibă câteva prune proaspăt culese de la Highgrove, servite într-un castron mic, cutie cu muesli asortat, fructe uscate și miere.” Ciotește și Ce probleme de sănătate are Regina Consoartă Camilla a Regatului Unit. Boala ei l-ar putea afecta și pe Regele Charles
Familia este așezată pentru prânzul de Crăciun la ora 13:15, iar curcanul crescut în Norfolk este atracția vedetă. „Întotdeauna aveau curcan fript și umplutura de castane, cu piure și cartofi prăjiți, plus multe legume precum păstârnac și morcovi”.
Anumite ingrediente erau interzise. „Nu am folosit niciodată usturoi când am gătit pentru Regină– a fost considerat antisocial”, spune Darren. „A trebuit să evităm și ceapa tare, pentru că monarhul nu vrea să miroasă a ceapă asupra oamenilor”.
În total, șase curcani ar fi pregătiți și gătiți. „Doi pentru sufrageria regală, unul pentru copii și încă trei pentru sufrageria personalului”, spune Darren. A fost non-stop pentru noi în bucătărie de la 6 dimineața până pe la 14.30, când bucătarii s-au așezat și au luat prânzul. Vom termina exact la timp pentru a urmări discursul Reginei.”
Darren nu era un fan să-i vadă pe copiii regali, Zara și Peter Phillips, prințesele Beatrice și Eugenie și prinții William și Harry, mâncând în fără părinții lor. „Este doar o tradiție regală și ceea ce făceau ori de câte ori regina era prezentă. Dar în anii următori cred că de aceea William și Kate au ales să mănânce prânzul de Crăciun la Anmer Hall, pentru că nu au vrut să fie despărțiți de copii”.
În timp ce multe dintre tradiții sunt probabil să fie aceleași astăzi, Charles poate fi chiar mai strict în ceea ce privește aprovizionarea cu produse decât în anii precedenți. „Regele va insista cu siguranță pe alimente organice”, spune Darren. „Va dori, de asemenea, produse locale, indigene, care sunt de sezon, mai degrabă decât expediate. Deci nu vor fi căpșuni în meniu în ziua de Crăciun”.â
Deși familia regală de astăzi este probabil să aibă cerințe alimentare individuale, acesta nu a fost cazul pentru Darren și echipa sa. „În acele vremuri, nimeni nu dorea fără gluten, fără lactate sau fără lactoză.
„Atitudinea a fost că luai masa cu regina, așa că aveai orice era în farfurie. Dacă nu-ți plăcea, nu mâncai. Era la fel de simplu.” Cele mai multe sărbători festive se termină cu o budincă de Crăciun, iar familia regală se bucură de obicei de propria lor varietate personalizată.
„Budincile au fost făcute la Londra înainte să mergem la Sandringham, ceea ce însemna că erau deja pregătite”, spune Darren. „Deoarece totul a fost întotdeauna atât de organizat, nu a fost niciodată o experiență stresantă.”
După toată mâncarea, familiei regale le place să se plimbe prin proprietate pentru a -și crește apetitul pentru ceaiul de după-amiază – care include sandvișuri, plăcinte și o mulțime de bunătăți . „Toată familia obișnuia să ne devoreze preparatul de ciocolată de Yule și făceam și trei prăjituri de Crăciun”, dezvăluie Darren.
De parcă nu ar fi fost de ajuns, se servește și o seară de mezeluri, chutneys, brânzeturi și biscuiți. „Harrods erau furnizorii regali atunci și trimiteau un coș uriaș care conținea lucruri precum foie gras en croute și stiltons întregi frumoși pentru bufetul din noaptea de Crăciun”, spune Darren. „Cu siguranță nu au lipsit niciodată lucrurile bune de mâncat”.