An de an, Turcia este o destinație de vacanță preferată de mulți români. În vreme ce unii preferă să ajungă acolo cu avionul, alții, în schimb, preferă mașina personală. Pentru a evita posibilitatea de a fi oprit de către autoritățile locale care pot da amenzi usturătoare, este bine să știți ce reguli rutiere există în Turcia!
Dacă vă pregătiți de o vacanță în Turcia și ați decis să călătoriți cu mașina către destinație, trebuie să aveți în vedere că regulile de circulație din această țară sunt total diferite față de România. De exemplu, în cazul circulaţiei într-un sens giratoriu, spre deosebire de țara noastră se aplică regula priorităţii de dreapta.
Drumul spre Turcia este recomandat să fie făcut în timpul zilei, pentru ca regulile rutiere să fie respectate cu ușurință, tocmai pentru a evita amenzile destul de piperate în această țară. De aceea, în materialul următor vă arătăm ce acte trebuie să aveți la voi în cazul în care călătoriți cu vehiculul personal în Turcia, dar și ce taxe de drum se plătesc.
Dacă intenționați să mergeți spre Turcia cu mașina, veți traversa prin Bulgaria. Primul punct de trecere al frontierei este pe la Giurgiu-Ruse, acolo unde veți achita o taxă de pod de 3 euro, pe un singur sens. Există, însă, și alte puncte de trecere la frontieră spre Bulgaria, dar asta depinde de zonele României din care plecați.
Puteți trece pe la Negru Vodă-Kardam dacă plecați din Constanța sau pe la Calafat-Vidin, dacă veniți dinspre Craiova.
Cea mai bună rută spre Turcia este: București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Radnevo – Galabovo – Simionovgrad – Harmanli – Svilengrad – Kapitan Andreevo – Kapikule Edirne – Istanbul.
În plus, este musai să cumpărați vigneta în Bulgaria. Aceasta vă va costa 15 leva pe săptămână (aproximativ 40 de lei) sau 30 de leva pentru o lună, dacă perioada de ședere în Turcia depășește 7 zile. Puteți cumpăra vignetă și din aplicația Buy eVignette.
Dacă plecați la drum spre Turcia, trebuie să știți că aveți nevoie de pașaport, permisul de conducere, talonul și actele mașinii, precum cartea mașinii și asigurarea internațională. În schimb, dacă conduceți o mașină închiriată, trebuie să prezentați la vamă contractul de închiriere al vehiculului, care va fi tradus în limba turcă. Și ceilalți pasageri din mașină trebuie să aibă un pașaport valabil.
Trebuie menționat și faptul că permisul de conducere auto emis de autoritățile române este valabil în Turcia. Însă pentru perioade mai lungi de ședere este necesară deținerea unui permis de conducere internațional.
De asemenea, este important să știți că, din 2022, a fost eliminată obligativitatea completării formularului PLF (n.n. – Passenger Locator Form) la intrarea pe teritoriul Turciei. Acesta era un document necesar prin care autoritățile sanitare din mai multe țări puteau urmări dacă turiștii sunt expuși unei boli infecțioase în timpul călătoriei cu mașina, trenul, autocarul sau vaporul.
Sistemul de taxare din Turcia este total diferit față de cel din țările membre ale Uniunii Europene. De exemplu, aici nu există vignetă, dar este implementat un alt sistem de taxare prin cardul HGS.
Acest card este, de fapt, un autocolant care se lipește pe parbriz, cât mai aproape de marginea superioară a acestuia. Cardul se poate cumpăra de la vamă, ghișeele poștale sau oficiile bancare. Costă în jur de 35 de lire, unde cardul propriu zis are valoarea de 5 lire, iar suma minima cu care poate fi încărcat este de 30 de lire.
Pe lângă cardul HGS veți primi și un talon din carton care poate fi folosit pentru reîncărcarea lui. Se recomandă să achiziționați acest card imediat ce ajungeți în Turcia, dar se poate cumpăra și în termen de 7 zile de la trecerea prin dreptul punctelor de taxare. Dacă nu l-ați cumpărat după ce termenul expiră, este posibil să încasați o amendă de 10 ori mai mare decât suma cardului HGS.
Așadar, atunci când treceți prin dreptul sistemelor de taxare de pe autostrăzile din Turci, cardul este scanat si respectiv taxat automat. Totuși, în Turcia există anumite drumuri sau poduri unde taxa de trecere se plătește separat.
Mai mult de atât, în Turcia este interzisă utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor și a aparatelor antiradar pe mașini. Acest lucru este considerat contravenție și se pedepsește cu amenzi substanțiale și confiscarea aparatului.
Dacă ajungeți în Turcia, aflați că cele mai multe amenzi date sunt pentru depășirea limitei de viteză sau pentru parcarea neregulamentară.
Limitele de viteză sunt de 50km/h în localitate, 90km/h în afara localității, 110km/h pe drumurile express și 120 km/h când circulați pe autostradă.
Amenzile pornesc de la 100 de euro și pot depăși chiar și 1000 de euro. Dacă primiți amendă, o puteți plăti pe loc sau poate fi achitată la băncile desemnate de Ministerul Finanțelor.
De asemenea, asigurați-vă că purtați centura de siguranță, căci se dau amenzi mari și pentru acest lucru.
Turcia are o infrastructură bine dezvoltată, iar starea drumurilor este una foarte bună. De exemplu, aici există autostrăzi care au peste 2500 de kilometri. Iată care sunt cele mai tranzitate autostrăzi din Turcia: