Reguli noi pentru elevi în anul școlar 2021/2022. Ce se întâmplă de pe 13 septembrie

de: Cătălina Burghelea
25 08. 2021

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunță noi reguli pentru elevi și profesori, în anul școlar 2021/2022. Ce se întâmplă de pe 13 septembrie, când începe un an nou școlar. Toți părinții trebuie să știe aceste detalii!

Ce reguli noi anunță Raed Arafat pentru anul școlar 2021/2022

În mai puțin de-o lună de zile, elevii încep școala. Anul școlar 2021/2022 debutează în plină pandemie de coronavirus. Deoarece protejarea elevilor este foarte importantă, secretarul de stat Raed Arafat a făcut noi precizări cu privire la începutul noului an școlar. Iată ce spune oficialul despre importanța măștii de protecție în școli.

Șeful DSU a transmis, miercuri, 25 august, un mesaj important pentru elevi și profesori. Potrivit acestuia, vor exista reguli noi atât pentru elevi, cât și pentru profesori din data de 13 septembrie, ziua în care începe școala. Raed Arafat a reamintit despre importanța purtării măștii de protecție în şcoli, pentru a limita semnificativ riscul de infectare cu virusul SARS-COV-2.

„La acest moment, soluţia de a deschide şcoala şi de a porni respectând anumite reguli de protecţie sanitară, şi poate cea mai importantă rămâne masca, cred că este un lucru normal, pentru că nu poţi să ţii şcoala închisă tot timpul.

S-a dat prioritate şcolilor ca să se deschidă, dar, bineînţeles, cu anumite ajustări poate pe anumite situaţii, dacă o să apară incidenţa mare pe alte aspect”, a precizat secretarul de stat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cum rămâne cu masca de protecție în școli

Atât elevii, cât și profesorii trebuie să poarte mască de protecție în anul școlar 2021/2022. Rămâne cea mai eficientă măsură de prevenție anti-COVID-19. Dacă toată lumea va respecta această regulă, şansa de transmitere a virusului în şcoală este foarte mică.

„Din analizele pe care le-am văzut şi în alte ţări care (…) au şcolile deschise, rămâne poate cea mai eficientă măsură în această situaţie, masca. Şi de aici, dacă se poartă masca, dacă se respectă portul măştii, şansa de transmitere în şcoală este foarte mică şi există chiar cifre date pe care le-am citit recent, nu vreau să dau o cifră greşită, care arată diferenţa între dacă nu se poartă masca şi se poartă masca, care ar fi infectarea în cadrul şcolii şi unde infectarea s-ar reduce semnificativ dacă portul măştii se respectă şi la nivelul profesorilor şi la nivelul elevilor”.

Raed Arafat a mai anunțat că fiecare caz de infectare cu coronavirus va fi evaluat separat.

„Aici intră şi subiectul dacă se îmbolnăvesc unii copii într-o clasă, clasa respectivă ce se întâmplă cu ea? Dacă într-o şcoală sunt mai mulţi copii care s-au îmbolnăvit în mai multe clase, care va fi scenariul? Deci scenariul… asta nu este un scenariu indiferent de ce se întâmplă în şcoala respectivă, ci este un scenariu care zice că rămân fizic până la şase la mie, dar, bineînţeles, vor fi unele reguli, dar aici las colegii de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei să le anunţe”, potrivit șefului DSU.