Reguli în starea de alertă. Ce reguli trebuie să respecte, de fapt, românii

Reguli în starea de alertă. Ce reguli trebuie să respecte, de fapt, românii
Reguli în starea de alertă. Ce reguli trebuie să respecte, de fapt, românii

Miercuri seara, Guvernul a emis Hotărârea prin care starea de alertă este prelungită cu încă 30 de zile. Iată că este pentru a doua lună consecutiv când România se află în stare de alertă.

Reguli în starea de alertă

Prelungirea stării de alertă nu vine cu restricții noi, dar nici cu măsuri de relaxare. Se menține deci măsura obligativității purtării măștilor în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, mijloace de transport și la serviciu.

Sunt interzise desfășurarea și organizarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații închise, iar restaurantele rămân închise la interior.

Care sunt principalele reguli impuse prin starea de alertă:

Măştile de protecţie rămân obligatorii în spaţii publice închise, magazine, mall-uri, mijloacele de transport în comun şi la serviciu.

În continuare, căminele de bătrâni sunt obligate să îşi continue activitatea, iar programul de lucru al angajaţilor este stabilit cu DSP-urile din ţară.

În continuare, este interzisă în continuare organizarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, dar şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Sunt permise cantonamentele, antrenamentele şi competiţiile sportive.

Concursurile sportive în aer liber sau în bazine acoperite pot fi organizate, însă fără spectatori.

Sunt în continuare interzise sporturile de contact.

Sunt deschise muzeele, bibliotecile şi librăriile.

Evenimentele culturale în aer liber (precum, concerte) sunt permise cu regulile de protecţie deja stabilite.

De asemenea,  sunt permise spectacolele de tip drive-in, dar numai dacă cei din maşină fac parte din aceeaşi familie.

Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise, dar numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune: Distanța trebuie să fie de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, iar masca este obligatorie

De asemenea, slujbele sunt permise, dar cu regulile deja ştiute.

Ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise doar dacă la ele participă cel mult 10 persoane.

Restaurantele, cafenelele rămân închise în interior

Evenimentele private în spaţii închise sunt permise, însă doar dacă participă cel mult 20 de persoane şi care respectă regulile de distanţare fizică.

Evenimentele private în spaţii deschise sunt permise numai dacă participă cel mult 50 de persoane care sunt obligate să respecte regulile de distanţare fizică.

În continuare, sunt permise organizarea de cursuri şi workshopuri dacă participă cel mult 20 de persoane, cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Ambasadele pot organiza evenimente în aer liber, dar trebuie să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă şi cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

De asemenea, este interzisă circulaţia în interiorul localităţilor pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, dar şi formarea unor asemenea grupuri.

Restaurantele, cafenelele rămân închise în interior, acestea pot vinde doar în regim de take away.

Terasele rămân deschise, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi respectând măsurilor de protecţie.

Încă rămân închise restaurantele şi cafenelele din mall-uri, dar şi locurile de joacă din centrele comerciale.

Rămân închise piscinele, locurile de joacă şi sălile de jocuri.

De altfel, cabinetele stomatologice trebuie să-şi organizeze activitatea astfel încât să respecte regulile de protecţie: un triaj epidemiologic, dezinfectarea mâinilor pentru personal şi vizitatori.

În continuare, plajele rămân deschise cu respectarea regulilor de protecţie.

În continuare, grădiniţele rămân deschise, dar trebuie respectate condiţiile deja ştiute.

Cursurile sunt permise însă doar cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii.