Reguli de parcare în Grecia în 2022. Toți turiștii români trebuie să afle ce trebuie să facă

Reguli de parcare în Grecia în 2022. Toți turiștii români trebuie să afle ce trebuie să facă
Este bine să știi ce reguli de parcare sunt în Grecia

Să călătorești pe drumurile unei țări străine nu este o sarcină ușoară. Dar, de ce nu, poate fi una interesantă. De aceea, dacă intenționați să închiriați o mașină în Grecia, ar trebui să vă pregătiți din timp. Este bine să studiați particularitățile regulilor de circulație, condițiile de închiriere a mașinilor și, de asemenea, regulile de parcare. Asta mai ales dacă nu cunoașteți nici limba foarte bine, și vă descurcați, cât de cât, într-o altă limbă de circulație internațională. În cele ce urmează încercăm să vă propunem reguli de parcare în Grecia în 2022. Sunt extrem de mulți români care și-au planificat vacanțe pe superbele insule elene. Așa că, este util ca toți turiștii români să afle ce trebuie să facă.

Este bine să știi ce reguli de parcare sunt în Grecia

Ca în orice țară europeană, în Grecia, aproape toate locurile de parcare din marile orașe sunt cu plată. Este aproape imposibil să găsești un loc de parcare gratuit în centru. Iar atunci când parcați mașina închiriată, trebuie să fiți atenți, să vă uitați la semnele și marcajele de interzicere și de autorizare a parcării, deoarece amenzile sunt destul de mari.

Marcaje de culoare

În Grecia, se folosesc 3 culori pentru a indica locurile de parcare, și anume alb, albastru și galben. Această schemă este folosită în multe orașe europene:

  • Marcajele albe indică zonele cu parcare gratuită,
  • Zonele cu plată sunt marcate cu albastru,
  • Marcajele galbene semnifică zone pentru vehicule speciale: parcarea este interzisă acolo,
  • Această schemă de culori este utilizată în toate orașele, cu excepția capitalei. În Atena, schema este diferită.

Organizarea, amplasarea și caracteristicile parcărilor

Există 3 tipuri de parcări grecești: parcări stradale, parcări în aer liber și complexe de parcări (acoperite sau subterane).

Parcarea în stradă

Parcările cu plată de pe stradă funcționează conform schemei de culori; acestea sunt indicate prin semnul „P” și prin plăcuța informativă și sunt limitate la 3 ore. Un parcometru pentru plata parcării se află întotdeauna în apropiere.

Parcarea este posibilă dacă marcajul permite și dacă nu există semne de interzicere. Puteți găsi un loc liber pe stradă în cartierele de cămine și la periferie.

Parcări publice și private în aer liber

Practic, parcările în aer liber sunt cele mai convenabile pentru turiștii care merg să viziteze orașul. De cele mai multe ori, există un personal vorbitor de limba engleză, condiții clare de plată și o politică de prețuri rezonabile, dacă lăsați mașina pentru câteva ore. Dar nu este întotdeauna posibil să plătiți acolo cu un card bancar.

Puteți găsi întotdeauna astfel de locuri în apropierea porturilor și a obiectivelor turistice importante. Uneori, acestea sunt chiar gratuite. Pe insule, parcările în aer liber pot fi găsite adesea în centrul orașului.

Complexe de parcare, acoperite și subterane

Parcările cu mai multe niveluri sau subterane sunt situate în principal în centrul sau în cartierele aglomerate ale orașelor mari. Acestea sunt puțin mai scumpe decât cele în aer liber, dar tarifele sunt mai flexibile acolo, pe oră, pe zi, pe săptămână etc.

Parcarea pe insule

Pe insule, situația este mai simplă: în orașele mari, chiar și în centru, puteți găsi unde să vă parcați mașina. În plus, în jurul majorității atracțiilor și plajelor există parcări mari cu plată sau gratuite, așa că este mai ușor să găsiți un loc pentru mașină acolo.

Cele mai avantajoase prețuri vor fi pentru parcarea de lungă durată. Această opțiune este convenabilă pentru cei care locuiesc în același loc pentru o perioadă lungă de timp și nu au parcări gratuite în apropiere.

Costul parcării în Grecia

Nu există prețuri fixe pentru parcarea mașinilor în Grecia. De obicei, prețul depinde de regiune, de proximitatea față de centru. Trebuie să luați în considerare faptul că parcarea pe stradă este limitată în timp.

Adică, puteți plăti doar pentru 3 ore. Ulterior trebuie să plătiți din nou pentru parcare. Costul unei ore este în medie de aproximativ 1 euro.

Costul unei ore de parcare în parcările interioare și exterioare începe de la 1,50 de euro. Dar, uneori, aceeași sumă poate fi plătită și pentru câteva ore de parcare.

Puteți oricând să vă lăsați mașina în parcări pentru orice perioadă de timp și să plătiți pentru aceasta atât cu numerar, cât și cu un card de credit.

Cum se plătește parcarea în Grecia. Toți turiștii români trebuie să afle ce să facă

Există modalități europene clasice de a plăti pentru parcare în Grecia. Prima modalitate de plată este cu ajutorul parcometrului. Acestea se află întotdeauna în apropierea zonelor de parcare și acceptă bancnote, monede și, uneori, carduri.

A doua modalitate este de a cumpăra un card pentru a plăti pentru o anumită perioadă de timp. Acestea sunt vândute în chioșcurile de ziare sau de țigări. Pe aceste carduri, trebuie să ștergeți ora corectă pentru activare, ca pe un bilet de loterie.

A treia modalitate este de a plăti prin intermediul unor aplicații speciale, și anume myAthenspass și ParkPal. În cazul parcărilor, totul este mult mai simplu: se plătește fie prin intermediul parcometrului, fie la un angajat.

Parcările mari acceptă întotdeauna carduri și au personal vorbitor de limba engleză.  Chitanțele și cardurile trebuie lăsate pe bordul mașinii, sub parbriz, la vedere.

Încălcări reguli de parcare în Grecia în 2022 și amenzi

Amenda de parcare nu este mică, ajnge până la 80 de euro. Dar aceasta nu este singura modalitate de a pedepsi șoferul. În cazuri excepționale, poliția poate confisca plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Atunci va trebui nu numai să plătiți o amendă, ci și să scoateți numerele din secția de poliție.

Din 2019, grecii au înăsprit controlul asupra disciplinei rutiere. De aceea, nu ar trebui să încălcați nicio regulă nici măcar într-un sat mic. Până de curând, în Grecia exista o reducere de 50% pentru plata unei amenzi în cazul în care persoana o plătea în primele 10 zile.

Noile reguli de parcare în Grecia în 2022 au fos schimbate, așa că mare atenție. Din păcate, această regulă a fost anulată recent, iar acum, în orice caz, va trebui să plătiți întreaga sumă a amenzii. Amenzile se plătesc la oficiul poștal sau la un departament bancar local.

Parcarea în Atena

În Atena, marcajele de culoare de pe carosabil funcționează diferit:

  • Marcajele de culoare galbenă indică locurile destinate vehiculelor speciale,
  • Marcajele albastre înseamnă spații destinate rezidenților, adică locuitorilor din cartier, și nu este permisă oprirea pe acestea,
  • Marcajul alb este destinat oaspeților orașului și se plătește

Durata maximă de parcare este de 3 ore. O oră costă 1 euro. Mai mult, dacă o jumătate de oră costă 0,50 euro, atunci 3 ore vor costa 6 euro. Timpul plătit în timpul săptămânii este de la ora 9:00 la 21:00, iar sâmbăta, de la 9:00 la 16:00.

În restul timpului, parcarea este gratuită. Puteți plăti nu numai la parcometre și chioșcuri, ci și prin intermediul aplicației MyAthenspass. Ca și în alte părți, parcarea cu plată este cea mai convenabilă opțiune pentru turiști.

Folosiți aplicația Parkaround

Cea mai simplă și mai rapidă modalitate de a găsi un loc bun este să căutați în aplicațiile Google Maps și MapsMe „parcare”. Toate complexele principale de parcări sunt marcate pe hărți și, uneori, puteți găsi acolo linkuri către site-uri web și fotografii.

Acest lucru va fi destul de suficient pentru orașele mici și insule. În orașele mari, cum ar fi Atena și Salonic, căutarea poate necesita mult mai mult efort. Iată câteva servicii în limba engleză care vă vor face viața mult mai ușoară.

Pe site-ul parkaround.com și în aplicația Parkaround puteți găsi, rezerva și plăti un loc de parcare adecvat în oraș în Atena. De asemenea, puteți rezerva un loc de parcare în toate aeroporturile importante din Grecia și din Cipru.

INRIX ParkMe

Acest serviciu funcționează în toată lumea. Puteți căuta o parcare atât pe site-ul parkme.com, cât și în aplicație. Funcționează în toate orașele mari din Grecia. Aici puteți afla costul și puteți obține indicații despre cum să ajungeți la locul respectiv.

MyAthenspass

Puteți folosi aplicația myAthenspass pentru a plăti pentru un loc de parcare pe stradă în Atena. Încarcă-ți contul, selectează zona în care ai oprit și ora, apoi introdu numărul de înmatriculare al mașinii și plătește. Cu 10 minute înainte de sfârșitul perioadei de timp, aplicația vă va anunța că timpul se termină.

ParkPal

Există un site web pentru căutarea în Salonic. Dar aplicația sa ParkPal este mult mai convenabilă. Reîncărcați soldul cu un card, alegeți o zonă, specificați numărul de înmatriculare al mașinii, ora și apoi plătiți. Durata maximă a parcării este de 4 ore.

Concluzie

Grecia este o țară foarte avansată și dezvoltată, care este prietenoasă cu oaspeții săi. Dacă respectați legea și sunteți atenți, nu veți avea probleme, indiferent unde vă aflați. După cum puteți vedea, nu există dificultăți atât în teorie, cât și în practică.

Serviciile de închiriere din Grecia vă vor ajuta să vă asigurați de acest lucru, puteți rezerva mașina pe care o doriți cu asigurare completă și plătiți în avans doar 20% din prețul rezervării. Descoperiți Grecia cu o atitudine pozitivă, iar aceasta vi se va deschide din partea sa cea mai bună.