Reguli de circulație în Italia – viteze permise, taxe de drum, amenzi și curiozități din legislația din Peninsulă

Reguli de circulație în Italia – viteze permise, taxe de drum, amenzi și curiozități din legislația din Peninsulă
Reguli de circulație în Italia - viteze permise, taxe de drum, amenzi și curiozități din legislația din Peninsulă

Dacă doriți să călătoriți în viitorul apropiat în Italia cu mașina personală, ar trebuie să aveți câteva informații în ceea ce privește regulile de circulație. Desigur, nu sunt foarte diferite față de regulile din țara noastră. Cu toate acestea, unele sancțiuni diferă, ar trebui să știți consecințele în cazul în care nu respectați aceste reguli. O listă cu reguli de circulație din Italia, vă poate scuti de probleme cu poliția locală. Mereu este mai indicat să previi decât să vindeci.

Chiar dacă italienii nu sunt tocmai recunoscuți ca fiind cei mai disciplinați în trafic, este totuși indicat să știți regulile de bază în cazul în care plănuiți o călători în Italia.

Reguli de circulație în Italia – limite de viteză

Potrivit Codului Rutier din Italia, limitele de viteză pentru motociclete și automobile sunt următoarele:

  • în zone urbane – 50km/h
  • pe drumuri secundare – 90km/h
  • pe drumuri principale  – 110km/k
  • pe autostrăzi – 130km/h

Zonele urbane includ și unele porțiuni de autostradă ce traversează o localitate. Restricțiile de viteză sunt în special la ieșire.

În cazul unor anumite categorii de șoferi, există câteva reguli suplimentare în ceea ce privește viteza. Pentru șoferii ce au permis de categorie din categoriile A, A2, B, B1, în primii trei ani de la dobândirea permisului, nu au voie să depășească viteza de 100 km/h pe autostrăzi și 90km/h atunci când se află pe drumurile principale. Posesorul unui permis din categoria B, nu are voie să conducă vehicule cu o putere mai mare de 55 kw/t în primul an de la dobândirea lui. În cazul în care sunt abateri de la aceste reguli, amenzile sunt destul de usturătoare, între 152 și 608 euro.

De asemenea, limitele de viteză pe timp de ploaie sau ninsoare puternică sunt diferite. Pe autostrăzi, viteza maximă permisă este de 110 km/h iar pe drumurile cu două benzi pe sens 90 km/h.

Sancțiuni în cazul nerespectării limitelor de viteză

În cazul în care depășiți limita de viteză cu până la 10 km/h, riscați o amendă cuprinsă între 41 și 168 de euro. Dacă depășiți limita de viteză cu peste 10 km/h, riscați o amendă cuprinsă între 168 de euro și 674 de euro.

Dacă depășiți viteza cu 40 km/h dar nu mai mult de 60 km/h, amenda este de 527 de euro până la 2.108 euro. De asemenea, se suspendă permisul de conducere minim o lună sau maxim trei luni.

Depășirea vitezei cu mai mult de 60 km/h, vă aduce o amendă cuprinsă între 821 de euro și 3.287 de euro. Permisul se suspendă de la șase luni până la un an.

Reguli de circulație în Italia – conducere sub influența alcoolului

  • pentru o alcoolemie cuprinsă între 0.5 și 0,8 g/l, amenda este cuprinsă între 527 și 2.108 euro. Plus suspendarea permisului de la trei la șase luni.
  • alcoolemia cuprinsă între 0,8 și 1,5 g/l este pedepsită cu o amendă de 800 până la 3.200 de euro. Se suspendă permisul de conducere de la șase luni la un an, plus închisoare de până la șase luni.
  • alcoolemia mai mare de 1,5 g/l se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 1.500 și 6.000 de euro. De asemenea, riscați închisoare de la șase luni la un an și suspendare permisului de la un an la doi. Se poate anula și permisul dacă sunteți la a doua abatere de acest gen, și confiscarea autovehiculului.

Ar trebui să rețineți și faptul că amenzile cresc cu 50% pentru toate cele trei abateri în cazul în care întâmplarea a fost constatată în intervalul orar 22:00 – 07:00.

Reguli de circulație în Italia – taxe speciale

Există o taxă specială ce trebuie plătită în centrul orașului Milano, taxa Eco-pass. Este valabilă de luni până vineri, de la 7 dimineața până la 7 seara. Înainte de a intra în zona cu acces restricționat, șoferii trebuie să achiziționeze un eco-pass.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI