Regulament Bacalaureat 2019: la ce oră începe examenul și cu ce nu ai voie în sală, conform Edu.ro

de: Daniel Ștefan
01 07. 2019

Regulament Bacalaureat 2019. Află la ce oră încep probele scrise la examenul maturității și ce nu trebuie să faci ca să nu fii scos din sala de examen și să-ți fie notată lucrarea cu nota 1. Atenție, regulile sunt mai stricte decât par și, dacă nu le respecți, poți să ratezi examenul, chiar dacă te-ai pregătit temeinic pentru el.

Nu contează cât de mult ai învățat pentru probele scrise, câte meditații ai făcut sau că ai luat doar 10 în cei patru ani de liceu. Dacă nu respecți regulile de susținere a examenului de Bacalaureat, vei fi tratat la fel ca elevii corigenți.

Regulament Bacalaureat 2019: la ce oră începe examenul

Toate probele scrise la BAC încep la ora 9:00 sau cu o mică întârziere, în anumite cazuri, în funcție de cât de eficient sunt distribuite subiectele tipărite. Examenul începe doar după ce au fost distribuite către toți elevii din săli subiectele și foile pe care vor fi rezolvate. Absolvenții de liceu au la dispoziție trei ore pentru a le rezolva.

Chiar dacă examenul începe la ora 9:00, accesul în unitățile de învățământ și în licee se face în intervalul orar 7:30 – 8:30. Toți candidații trebuie să aibă la ei un act de identitate valid, cu fotografie, prin care-și justifică identitatea cu numele de pe foaia unde au fost înscriși.

Regulament Bacalaureat 2019: cu ce nu ai voie în sala de examen

Elevii care susțin probele scrise la BAC nu ai voie în sala de examen cu obiecte care le-ar putea servi ca surse de inspirație sau pe care să le folosească pentru a comunica, sub orice formă, cu cei din sală sau din afară.

Prin urmare, n-ai voie cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe și orice alte elemente asemănătoare cărți, manuale, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane, căști, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Dacă vii cu unul sau mai multe astfel de obiecte, trebuie să le lași într-o sală de depozitare, iar unitatea de învățământ răspunde de siguranța acestora pe durata examenului. Dacă refuzi să faci asta, nu intri în examen.

De asemenea, dacă tăinuiești faptul că ai asupra ta unul sau mai multe obiecte interzise mai sus menționate, iar supraveghetorii te prind, indiferent dacă le-ai folosit sau nu, ești scos din sală, iar lucrarea este notată ca fraudă. Cel mai rău este că nu vei mai putea participa nici la următoarele două sesiuni de Bacalaureat, nici la cea din toamnă, nici la cea din vara viitoare. E valabil și pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Ai voie să ai la tine doar instrumentele de scris. Astfel, pentru rezolvarea subiectelor ai voie să folosești doar cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vei utiliza numai creion negru. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen, la fel și ciorna. N-ai voie să vii cu nicio foaie de hârtie de acasă, fie ea scrisă sau nu.

Azi, 1 iulie, elevii au susținut prima probă scrisă, la Limba română. Subiectele vor fi afișate, la un moment dat, și pe edu.ro, dar le vom atașa și noi, în acest articol.