26 oct. 2022 | 16:54

Regulă nouă pentru sensul giratoriu. Cine este şoferul care trebuie să dea prioritate de acum

Utile
Regulă nouă pentru sensul giratoriu. Cine este şoferul care trebuie să dea prioritate de acum
Regula noua pentru sensul giratoriu

Regulă nouă pentru sensul giratoriu. Cine este şoferul care trebuie să dea prioritate de acum. Parlamentarii vor să schimbe regulile de circulație în sensul giratoriu, pentru că în aceste zone au loc multe accidente. Toate detaliile, în rândurile de mai jos.

Dispare definiția de sens giratoriu? Parlamentarii vor să modifice Codul Rutier

Parlamentul vrea să modifice Codul Rutier, schimbarea vizând strict sensul giratoriu care ar urma să aibă o altă definiție. Actuala definiție ar provoca confuzie și erori printre șoferi.

Astfel, noua definiție indică că șoferul care se află pe banda a doua de circulație și vrea să părăsească sensul giratoriu, va trebui să acorde prioritate șoferilor încadrați pe prima bandă de circulație.

Cine va acorda prioritate

„Participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, arată noua definiție.

Confrom parlamentarilor, Codul Rutier nu ar arăta și situația în care există mai multe benzi de circulație în sensul giratoriu. Astfel,  prevederile legislative de acum pot produce confuzie și erori prin definiția greșită a sensului giratoriu ca fiind intersecție.

Experții sunt de părere că nu se rezolvă nimic cu această modificare

Experții în conducere defensivă cred că circulația în sensul giratoriu este destul de complicată și greu de reglementat, astfel încât să se elimine toate problemele.

Aceștia cred că schimbarea definiției sensului giratoriu poate fi de folos atunci când este nevoie să se dea  verdictul într-un accident cu privire la cine a avut prioritate.

Circulația în sens giratoriu, greu de reglementat

„Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și destul de greu de reglementat ca să se poată circula fără nciun fel de probleme.

Schimbarea definiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate.

Ce problemă se ridică cu noua regulă

Se reglementează foarte clar – cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă – dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate.

Se ajunge tot la mica înțelegere

Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere. Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere.

Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va fi definiția foarte clară.

Modificarea, greu de aplicat

Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta. Regula e clară, dar va fi greu de aplicat”, a explicat Titi Aur, pilot și expert în conducere defensivă.

Digisport.ro
Milionarul cu avion privat care merge cu metroul și autobuzul în București! ”Bă, ce sărac e ăsta, n-are mașină”
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Suma pe care au primit-o Andrei Ursu și Vlad Condurache pentru participarea la Asia Express 2024! Antena 1 i-a umplut de bani în trei săptămâni
EVZ.ro
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
Spynews.ro
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cum a ajuns Oana Zăvoranu la vrăjitoare. Cine a convins-o că i se fac farmece
EVZ.ro
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere are de împărțit cu Alin Oprea, după divorț
Spynews
Ordin pentru fumători. Unde le va impune UE românilor să nu mai fumeze: „E ceva de disciplină”
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
CINE va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR în ALEGERI
Mediaflux
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!
Shtiu.ro