Obiceiul ciocnitului ouălor de Paște este unul plin de semnificație și tradiție. Totuși, există câteva reguli de care trebuie să ții cont atunci când ciocnești ouă de paște. De la persoana care trebuie să ciocnească prima, până la modul în care oul este spart și părțile cu care se poate ciocni, până la formula pe care o rostești în momentul în care ciocnești oul. Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de Paște, de ciocnitul ouălor și de sărbătoarea Învierii în general.
Conform tradiției, ciocnirea ouălor de Paște începe cu persoana mai în vârstă sau cu bărbatul de la masă. Oamenii ciocnesc ouăle roșii cu partea superioară, capul. În același timp, fiecare rostește „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”.
Ouăle se ciocnesc în ordinea celor mai în vârstă, începând cu soții, apoi cu părinții și copiii, urmând apoi celelalte rude, prietenii și vecinii invitați la masă. Este important ca fiecare membru al familiei să mănânce un ou vopsit în ziua de Paște, pentru a aduce noroc și belșug în casa lor.
Se spune că după slujba de Înviere este bine să ciocnești un ou roșu și să îl mănânci, alături de bucată de pască. Se face asta ca să fii sănătos ca pasca și roșu în obraji ca oul.
Ciocnitul ouălor este cel mai așteptat obicei de paște și începe după slujba de Înviere a Mântuitorului în noaptea de Paști și poate continua până la Înălțarea Sa la ceruri, la 40 de zile după Învierea Domnului.
Păstrarea ouălor roșii vopsite de Paște este și ea legată de multe tradiții. În unele zone, se obișnuiește să se păstreze un ou roșu sfințit în biserică, iar dacă la Paștele următor oul spart este gol, se spune că persoana respectivă nu va avea un an bun.
În schimb, dacă oul este încă plin, se consideră că acea persoană va avea parte de noroc în viitorul apropiat.
Fiecare ou are trei componente distincte: vârful, denumit cap, partea opusă, cunoscută ca dos, și fețele laterale, numite coaste. Tradiția impune o anumită ordine în ciocnirea ouălor: în prima zi de Paște, se ciocnesc doar „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în zilele următoare, se ciocnesc „dos cu dos”.
În momentul ciocnirii ouălor, se respectă câteva tradiții bine stabilite. Conform obiceiurilor, primul care ciocnește este cel mai în vârstă bărbat de la masă.
Prima oară, soții ciocnesc între ei, apoi copiii cu părinții, iar părinții cu celelalte rude, prietenii și vecinii prezenți la masă.
Tradiția spune că întreaga familie să se hrănească din primul ou ciocnit, pentru a menține unitatea și solidaritatea în familie.