26 mai 2019 | 18:34

Rezultate Referendum pentru Justiție 2019: exit poll BEC, rezultate parțiale, prezență la vot

Știri generale
Rezultate Referendum pentru Justiție 2019: exit poll BEC, rezultate parțiale, prezență la vot

Românii au putut vota în aceeași zi cu alegerile europarlamentare și la referendum pentru justiție convocat de președintele Klaus Iohannis.

La numai trei ore de la deschiderea urnelor, peste 60% dintre românii care au ales să voteze la referendum au ales opțiunea DA în cazul ambelor buletine de vot.

Un sondaj online realizat de DC News arată că 37,2% au votat cu DA la referendum, iar 10,2% cu NU. Totuși, 52,6% dintre respondenți au spus că nu votează la referendum.

Informațiile oficiale de la Biroul Electoral Central urmează să apară la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare.

Referendumul pentru justiție a fost convocat de președintele țării, Klaus Iohannis. Românii trebuie să răspundă la două întrebări, pe două buletine de vot separate. Întrebările pentru referendum sunt următoarele:

  • Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  • Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Prezență la votul pentru referendum

Românii au avut opțiunea să refuze să voteze la referendum și unii au ales să nu-și exprime opinia în ceea ce privește întrebările adresate de președintele Iohannis. Prezența la urne în cazul referendumului este la ora actuală de 33,78%.

La votul pentru alegerile europarlamentare au paraticiat mai mulți cetățeni români. În acest caz, prezența la vot este de peste 40%.

Cei mai mulți reprezentanți care au votat la referendum până la ora actuală fac parte din categoria de vârstă 45-64 de ani. Pe de altă parte, mai mulți alegători din mediul urban au ales să răspundă la întrebările președintelui, față de cei din mediul rural.

Pentru a putea fi validat, la referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale. Acest prag deja a fost atins.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Mărul negru, soiul care crește la peste 3.000 de metri altitudine. Un singur fruct costă cât 20 de kilograme de mere "Florina"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro