Record istoric pentru prețul energiei. Câte sute de euro a ajuns să coste 1 MWh

Record istoric pentru prețul energiei. Câte sute de euro a ajuns să coste 1 MWh
Record istoric în dreptul prețului la energie

Cât a ajuns să coste 1 MWh? Specialiștii sunt surprinși de recordul înregistrat în dreptul prețului energiei. Ce se întâmplă cu acesta în România și Europa? Românii nu au nicio șansă să scape de noile schimbări care nu-i avantajează deloc.

Cât costă un MWh? Record istoric șocant

S-au adunat deja luni bune de când românii se gândesc cu groază la sumele pe care urmează să le dea pe facturi. Scumpirile înregistrate pe piața energetică din România sunt șocante, iar unii au în vedere faptul că abia se vor descurca în viitorul apropiat.

Motivele din spate vor avea consecințe în toată Europa. Din nefericire, situația nu are cum să se remedieze prea curând, cu atât mai puțin când ne vom apropia de sărbătorile de iarnă.

„Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”, a adăugat el.

Printre motivele acestui dezastru se numără și rata globală a inflației din întreaga zonă euro, monedă care a urcat deja la 3%, cea mai mare cifră din ultimul deceniu. Oficialii Băncii Centrale Europene insistă asupra faptului că scăderea puterii euro este doar temporală.

Ce spune un economist?

Pe de altă parte, ”probabilitatea ca producătorii să transfere costurile [către clienți] este foarte mare”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV din Frankfurt. Asta înseamnă că inflația ar putea „să nu fie atât de tranzitorie”.

Lucrurile sunt mai grave în România decât în țările vecine. Inflația la noi în țară a ajuns la 5.25%, față de 4.95 cu doar o lună în urmă. Prețul energie a ajuns la un record, iar pentru media unei luni a trecut de 100 de euro pe MWh.

Media de tranziționare a energiei pe platforma spot a bursei OPCOM a indicat valoarea de 113 de euro pe MWh. Niciodată în România nu a fost depășit pragul de 100 de euro/MWh pentru tranzacțiile cu energie, anunță ZF.

Rreacția românilor în fața valului de scumpiri

„S-au scumpit si gazele, si curentul . Au mai crescut cu 20 la sută, cu 10 la sută am văzut”, spune o femeie din București.

O tânără susține că „toate s-au scumpit în ultima vreme, tot! Gazele, curetul si toate produsele alimentare, peste tot! Și hainele, imbracaminte, tot! Sunt scumpiri intre 4-5% pana la 20. Salariile sunt la fel in ultimii 5 ani. Ne descurcăm destul de greu”.

„În fiecare zi este ceva mai scump, ceva mai mult. utilitățile cel putin… Am ajuns sa deschid plicurile la utilitati ca la Loto. intrebarea este : ce surpriza neplacuta urmeaza?, mai spune o femeie.

„Preturile cresc intr un ritm galopant, iar majoritatea angajatorilor nu realizeaza lucrul asta. Dacă avem venitul de acum doi ani… si cu scumpirile astea, puterea de cumparare a scazut drastic. Mergem la serviciu nu ca sa ne asiguram un confort, mergem la serviciu sa supravietuim de pe o zi pe alta”, detaliază alt bucureștean, conform realitatea.net.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI