2020 a fost un an greu pentru toți, din cauza virusului COVID-19 care a acaparat întregul mapamond. Odată cu apariția vaccinului, campanie de imunizare împotriva coronavirusului a început din data de 27 decembrie 2020. În România s-a înregistrat un record de vaccinări. Pe ce loc suntem în Europa.
Campania de imunizare a populației împotriva coronavirusului merge foarte bine, susțin specialiștii în sănătate. Mai mult de atât, conform Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) joi, 11 februarie, s-a înregistrat un record de un milion de vaccinări pe teritoriul României. Țara noastră este poziționată pe locul trei în Europa în clasamentul statelor care au folosit cele mai multe doze de vaccin anti-COVID-19.
„Peste 1.000.000 de doze administrate. România – locul 3 în Europa la doze administrate/100 de persoane”, au menționat cei de la CNCAV pe contul lor oficial de Facebook.
Până astăzi, joi, 11 februarie, în România s-au folosit 1.009.421 de doze de vaccin împotriva coronavirusului, dintre care 39.000 de injecții au fost administrate numai în ultimele 24 de ore. După vaccinare, românii speră ca viața lor să revină la normal și să poată călători, din nou, în străinătate. Se vorbește inclusiv de posibila existență a unui pașaport digital de sănătate, dar care ar putea pune la îndoială protejarea vieții private a individului:
„Pașapoartele digitale de sănătate pot contribui la gestionarea pe termen lung a pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, acestea pun întrebări esențiale pentru protecția vieții private și a drepturilor omului.”, au scris oficialii UE, conform euronews.com.
Românii sunt imunizați, momentan, cu trei vaccinuri anti-COVID-19, fabricate de Moderna, Pfizer și AstraZenca. Vaccinul AstraZenca, considerat la fel de eficient precum cele de la Moderna și Pfizer/BioNTech, a fost aprobat de către specialiștii din domeniul sănătății și va fi administrat cetățenilor României începând cu data de 15 februarie.
Chiar dacă numărul deceselor și a persoanelor infectate cu virusul COVID-19 a scăzut în ultimele trei săptămâni, experții în sănătate spun că nu este momentul să ne culcăm pe o ureche. Hans Kluge, şeful OMS Europa a declarat că există „o linie subţire între speranţa unui vaccin şi un fals sentiment de siguranţă”. Specialistul a subliniat, de asemenea, că numărul infectărilor şi al deceselor cauzate de virusul Sars-Cov-2 sunt mult prea mari. Astfel, el susține că trebuie studiate cu atenție focarele de infecție şi răspăndirea coronavirusului la nivel comunitar.
„Deciziile de ridicare a restricţiilor sociale şi de sănătate publică trebuie susţinute cu date, pe baza evaluării epidemiologice şi a capacităţii sistemului de sănătate. Vaccinarea grupurilor prioritare salvează deja vieţi. Amploarea implementării vaccinării este imensă, iar inoculările vor necesita timp”, a declarat Hans Kluge, şeful OMS Europa, potrivit Agerpres.