Meteorologii au prelungit codul roșu de viscol până la ora 16:00 în Constanța, Tulcea, Galați și Brăila, pe 26 noiembrie. Totodată, o avertizare de cod portocaliu de viscol este în vigoare până la ora 20:00 în mai multe județe din țară. Vremea s-a înrăutățit considerabil în majoritatea țării, iar temperaturile în București sunt mai scăzut decât normalul pentru această perioadă din an.
Județe Constanța, Tulcea, Galați și Brăila sunt sub avertizare de cod roșu de viscol, iar meteorologii anunță intensificări ale vântului cu rafale de peste 90-100 km/h. Vizibilitatea va scădea spre zero, anunță meteorologii, care au prelungit codul până la ora 16:00.
Totodată, un cod portocaliu de viscol este în vigoare de la ora 10:00 la ora 20:00 în estul și nord-estul Munteniei, Dobrogea și jumătatea de sud a Moldovei, unde va și ninge, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 85-90 km/h.
În același interval, în vestul și sudul Olteniei, jumătatea sudică a Munteniei, local în Transilvania și în jumătatea de nord a Moldovei, vântul va avea intensificări, iar pe arii restrânse va fi viscol și vizibilitate scăzută.
ISU face recomandări în timpul Codului roșu de vreme rea. Ce nu trebuie să faci
ISU a anunțat în urma avertizărilor generale emise de către ANM că ia următoarele măsuri:
„În sprijinul ISU Ialomița sunt trimise 5 camioane și 5 generatoare de mare capacitate din cadrul ISU Brașov, ISU Dâmbovița, ISU Prahova, ISU Vâlcea și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență.
În sprijinul ISU Constanța sunt trimise 8 camioane și 8 generatoare de mare capacitate din cadrul ISU Argeș, ISU București-Ilfov, ISU Călărași, ISU Dolj, ISU Giurgiu, ISU Mehedinți, ISU Olt și ISU Teleorman.
Generatoarele ISU permit aprovizionarea temporară a unor localităţi cu energie electrică în cazul în care reţeaua publică cedează din cauza vremii neprielnice.
Readucem în atenție faptul că, încă de ieri, la nivelul județelor aflate sub incidența codurilor de vreme severă, peste 4.000 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale, pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile.
Citește și: ANM anunță o răcire bruscă a vremii. Un val de aer rece pătrunde în România cu temperaturi de 20 de grade
Astfel, în contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor privind producerea unor fenomene meteorologice periculoase determinate de precipitații abundente și viscol, care vizează mai multe județe din țară, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, general Dan-Paul Iamandi, în sprijinul forțelor locale de intervenție în cursul zilei de ieri au fost dislocate personal și tehnică din alte județe, după cum urmează:
ISU B-IF 👉🏻câte 1 autospecială pentru transport victime multiple la ISUJ Constanța și ISUJ Ialomița;
Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență ( USISU). 👉🏻1 șenilată în sprijinul ISU Constanța;
ISU Galați 👉🏻 1 șenilată în sprijinul ISU Ialomița;
ISU Mureș 👉🏻 1 autospecială pentru transport victime multiple în sprijinul ISU Buzău.
Evoluția situației din teren este și va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, astfel încât gestionarea situațiilor de urgență să fie realizată cu promptitudine”, a transms ISU.
Ca sfaturi generale pentru populație în contextul dat, Inspectoratul pentru Situații de urgență spune că cetățenii ar trebui să evite să pornească la drum pe viscol și ninsoare puternică, dacă nu este neapărat necesar.
Oamenii trebuie să se informeze să vadă dacă au drumuri blocat pe traseu, iar înaintea plecării, autovehiculul trebuie echipat corespunzător de iarna. Trebuie să ai în mașină lanțuri antiderapante, anvelope de iarnă, lopată, săculeț de nisip, etc.
Populația este sfătuită să urmărească știrile și buletinele meteorologilor, să nu atingă stâlpii sau firele căzute la pământ, să nu se adăpostească în apropierea copacilor, ai stâlpilor sau a panourilor publicitare. Poți vedea AICI mai multe recomandări în cazul codului roșu de vreme rea.