Recensământ 2022. Cum arată foaia care te anunță că primești amendă
Rata de recenzare a populaţiei din România trece de 80%. Având în vedere interesul crescut al oamenilor pentru recensământ, autoritățile au decis să prelungească perioada cu o săptămână, până duminică, 24 iulie. Totuși, unii români riscă amenzi usturătoare, dacă refuză să dea detalii despre gospodăria lor. Cum arată foaia care te anunță că ai fost sancționat? Citește în continuare, pentru a afla tot ce te interesează.
Detalii cheie despre Recensământ 2022
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a prelungit perioada de recenzare a românilor. Președintele Institutului Național de Statistică a transmis, joi, că demersurile vor avea loc până pe 24 iulie, „ţinând seama de interesul populaţiei”. În plus, după ce s-au introdus puncte fixe, s-a constatat chiar o participare mult mai mare. Mai exact, o medie de 250.000 de persoane recenzate zilnic.
„Comisia a decis prelungirea perioadei de recenzare până la 24 iulie 2022, ţinând seama de interesul populaţiei. Pe lângă recenzarea din uşă în uşă, am decis înfiinţarea unor puncte fixe şi există un interes foarte mare din partea populaţiei. În ultimele zile, după introducerea punctelor fixe, a existat o participare mult mai largă, am avut o medie de 250.000 de persoane recenzate pe zi”, a spus preşedintele INS, Tudorel Andrei.
Nu toată lumea acceptă recenzorii la ușă
Deși există interes din partea cetățenilor să se recenzeze, sunt situații în care oamenii sunt reticenți sau refuză categoric, în timp ce primăriile din România nu reuşesc să găsească personal suficient. Doar în Capitală, lipsesc jumătate din recenzorii necesari, iar situaţia este la fel în multe județe. Mersul din ușă în ușă pe caniculă este un adevărat calvar, așa că mulți abandonează din primele zile.
Așa arată foaia care te anunță că primești amendă
Revenind la românii care refuză să participe la recensământ, aceștia riscă amenzi de până la 3.000 de lei (vezi în GALERIA FOTO cum arată foaia care te anunță că ești sancționat).
Totuși, există o situație care te scutește de amendă: „Legea e clară în această privință. Despre amenzi se poate discuta doar în cazul acelor persoane care refuză în mod explicit să participe la recensământ. Având caracter de obligativitate, această acțiune prevede amenzi pentru cei care nu înțeleg să-și dea concursul. Într-un asemenea caz, în care recenzorul ar veni la cineva și acela ar refuza, atunci recenzorul ar completa rubrica care prevede refuzul explicit și abia apoi s-ar lua măsuri. Pentru cei care nu au fost vizitați de recenzor nu se pune chestiunea amenzilor! Ar fi absurd!”, a explicat Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, pentru Impact.ro.
Până acum, 83% dintre români s-au recenzat. Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor va continua demersurile până în data de 24 iulie.