Recalcularea pensiilor. Detaliul pe care unii pensionari îl uită. Ce trebuie să facă, neapărat

de: Ștefan R. Apostol
16 02. 2022

În ianuarie a.c. Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii și deputat, a depus un proiect de lege privind recalcularea pensiilor. Plecând de la acest lucru, în proiect este stipulat ca tot ceea ce înseamnă sporuri primite de un angajat să fie luate în considerare la recalcularea pensiilor. Proiectul a fost aprobat în Senat, dar este nevoie de votul din Camera Deputaților, fiind forul legislativ pe acest amendament legislativ.

Un nou proiect legislativ pentru recalcularea pensiilor propus de Violeta Alexandru

Propunerea venită din partea fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru vine să reglementeze un aspect important al legislației privind recalcularea pensiilor. Conform acestuia, se dorește luarea în calcul, la recalcularea pensiilor, a tuturor sporurilor prrimite de un angajat pe toată perioada în câmpul muncii. Este vorba de sporurile de vechime, de risc, și orice alt fel de spor, la care s-au plătit contribuții la stat.

Noul amendament legislativ vine să modifice legea existentă, și anume Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice din România. Proiectul a fost deja aprobat în Senatul României, unde a fost depus inițial proiectul, urmând ca votul final să fie dat în Camera Deputaților, fiind forul legislativ pe pachetele de legi sociale.

Românii primesc poruri la salarii

Majoritatea angajaților români din sistemul bugetar primesc  sporuri la salariu. Fie că vorbim de spor de toxicitate, spor de vechime, pentru munca la calculator, sau pentru „uzura prematură a organismului”, toate acestea sunt remunerate odată cu plata salariului.

Toate aceste sporuri intră și în partea de contributivitate a angajatului către fondurile de pensii, astfel că, spune Violeta Alexandru, era imperios necesar ca aestea să fie luate în calcul atunci când se face recalcularea pensiilor.

De exemplu, un angajat al Ministerului Educației, primește la salariul de bază un spor de toxicitate, și nu vorbim de cadrele didactice, ci de cei din Minister. Așa se face că, un secretar general primește peste 1.300 de lei, la un salariu de aproximativ 12.000 de lei.

Noul proiect de lege va lua în calcul, dacă e să ne luăm după enunț, toate aceste sporuri, inclusiv ale angajaților din ministere. Deși măsura pare una bună, în acest context, pensia unui secretar de stat din ME, de exemplu, va fi considerabil mai mare, în raport cu contribuțiile acestuia către stat.

Rămâne să vedem dacă proiectul va primi votul pozitiv sau negativ în Camera Deputaților, acesta fiind deja pe masa comisiilor de specialitate, urmând ca, ulterior, să așteptăm și decizia președintelui, dacă va aproba sau nu noua modificare legislativă.